XR kino

Izkušnje še drugih svetov

Razširjena (XR), navidezna (VR), nadgrajena (AR) in mešana (MR) resničnost ter 360 (360-stopinjske fotografije, videi, virtualni sprehodi).

Vznemirljive sodobne tehnologije v naša življenja prinašajo nove potenciale, pa tudi izzive. Priložnosti, da jih pobliže spoznamo, se nam ponujajo v Mestnem kinu Ptuj.

Raziščimo, kaj prinašajo:

  • Razširjena resničnost (Extended Reality, XR) – krovni pojem za nadgrajeno in navidezno resničnost.
  • Navidezna ali virtualna resničnost (Virtual Reality, VR) – oblika računalniške simulacije, pri kateri ima udeleženec občutek, da je v umetnem okolju.
  • Nadgrajena ali obogatena resničnost (Augmented Reality, AR) – tehnologija, ki v realnem času pokriva resnične prizore z računalniškimi informacijami in navideznimi predmeti in je z njimi v interakciji. Uporablja obstoječe okolje in mu dodaja informacije za ustvarjanje novega umetnega okolja.
  • Mešana resničnost (Mixed Reality, MR) – pojem, ki opisuje spajanje resničnega in računalniško generiranega okolja. V okoljih mešane resničnosti soobstajajo fizični in virtualni objekti, ki so v interakciji v realnem času. Pojem se deloma prekriva s pojmom nadgrajene ali obogatene resničnosti.
  • 360° – 360-stopinjske fotografije, videi, virtualni sprehodi.

Prihajajoči dogodki

Vtisi s preteklih dogodkov

XR igričarska delavnica za dijake
22. 5. 2024

XR igričarska delavnica za dijake

V okviru projekta Regional synergy for new cinema going experience

Ptujski dijaki so z navdušenjem preizkusili različne najbolj priljubljene igrice na očalih za razširjeno resničnost Oculus Quest 2. Čeprav je bil na videz vsak v svojem svetu, so jim igrice prinesle tudi veliko zabavnih interakcij.

Dan hrvaškega filma
23. 3. 2024

Dan hrvaškega filma

V okviru projekta Regional synergy for new cinema going experience

Ogledali smo si hrvaška celovečerca, ki so ju za nas izbrali mladi iz Kina Velebit iz Koprivnice, ter šest kratkih filmov, ki so jih ustvarili. Za povrh smo se sladkali s hrvaškimi sladkarijami in s pomočjo VR očal potovali po Marsu.

XR Kinoskop ob dnevu Zemlje s filmom Kiti, varuhi planeta
22. 4. 2023

XR Kinoskop ob dnevu Zemlje s filmom Kiti, varuhi planeta

Najprej smo lepoto, inteligenco in veličastnost največjih sesalcev na Zemlji občudovali v čudovito posnetem dokumentarcu na velikem platnu, potem pa smo lahko s pomočjo VR očal še sami raziskovali globine oceana.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj