Viktorinov filmski večer
6. 2. 2020

Viktorinov filmski večer

Pogovor o(b) filmu Tihi večeri

Pred slovenskim kulturnim praznikom je Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega povabilo na brezplačen ogled igrano-dokumentarnega filma o Francu Ksaverju Mešku in druženje z ustvarjalci.

Premiera filma Vstop ni prepovedan
3. 12. 2019

Premiera filma Vstop ni prepovedan

v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Ptuj

Zveza kulturnih društev Ptuj, ki v letu 2019 praznuje 60 let delovanja, je na ta veseli dan kulture predstavila nov dokumentarni film o raznolikih kulturnih društvih s skupinami, ki delujejo v Mestni občini Ptuj.

Preboj – ptujska premiera in pogovor
22. 10. 2019

Preboj – ptujska premiera in pogovor

Z avtorjem prvega filma o drugi svetovni vojni v samostojni Sloveniji, Ptujčanom Dejanom Baboskom, in najmlajšim igralcem v filmu, Tjanom Premzlom iz Starš, se je v nabito polni dvorani pogovarjala Branka Bezeljak.

Projekcija starih in novih promocijskih filmov Ptuja
27. 9. 2019

Projekcija starih in novih promocijskih filmov Ptuja

Ob svetovnem dnevu turizma

Kako se je Ptuj spreminjal, kako so se spreminjale vrednote in kaj je ostalo enako? Ogledali smo si ptujske turistično promocijske filme iz različnih obdobij; premierno tudi najnovejše v produkciji Zavoda za turizem Ptuj.

Brezplačno vodenje po Ptuju z zaključkom v kinu
25. 10. 2017

Brezplačno vodenje po Ptuju z zaključkom v kinu

V sodelovanju s Ptuj Info

Že drugič smo pripravili zanimiv potep. Na sprehodu po mestu nam je vodič Aljoša Ciglar razkrival zanimive zgodbe, v mestnem kinu pa nas je čakal film Ptujska dežela iz leta 1971. Ptuj je res zakladnica zgodb!

Otvoritev razstave in predstavitev knjige ob 120-letnici kino prizorišča
21. 9. 2017

Otvoritev razstave in predstavitev knjige ob 120-letnici kino prizorišča

Kino je vedno dobra ideja

Razstava in monografija z naslovom "Kino je vedno dobra ideja: 120 let od prve kinopredstave na Ptuju" sta plod dobrega sodelovanja med Mestnim kinom Ptuj in Zgodovinskim arhivom na Ptuju.

Kino, filmi in Ptuj
17. 5. 2017

Kino, filmi in Ptuj

Pogovor z Marijo Hernja Masten o(b) arhivskih filmih o Ptuju

V letu, ko Mestni kino Ptuj praznuje 120 let od prve kinopredstave, smo v goste povabili zgodovinarko, dolgoletno sodelavko Zgodovinskega arhiva na Ptuju, zvesto obiskovalko ptujskega kina in zakladnico zgodb iz dolge zgodovine Ptuja, kina in filma. Štiri filme, ki so v različnih obdobjih nastali na območju Ptuja, smo z arhivskih 35-milimetrskih filmskih kopij predvajali na še vedno prijetno brnečih Iskrinih projektorjih iz leta 1964.

Večer z Alešem Štegrom
16. 3. 2017

Večer z Alešem Štegrom

Pogovor o(b) filmu Brezmejno

Lirična Štegrova besedila nas v filmu Brezmejno spremljajo na filmskem popotovanju, ki je hkrati filozofska meditacija o Evropi. O filmu, katerega zadnji kadri so bili posneti pred vznikom begunske krize, deloma tudi na Ptuju in v okolici, se je s pesnikom in pisateljem pogovarjala Branka Bezeljak.

Slovesnost ob 120-letnici prve ptujske kinopredstave
3. 3. 2017

Slovesnost ob 120-letnici prve ptujske kinopredstave

Pričetek celoletnega praznovanja

3. marca 2017 smo obeležili natanko 120 let od prve kinopredstave na Ptuju.

Filmski koluti so se prvič zavrteli 3. marca 1897 v takratni kazinski dvorani, predhodnici Mestnega kina Ptuj. Časnik Pettauer Zeitung je poročal, da so si gledalci takrat z navdušenjem ogledali kratke filme bratov Lumiere, med njimi filme Pralnica (Laveuses sur la rivière), Plavalna šola (La Mer (Baignade en mer)) in Prihod vlaka na postajo (L'Arrivée d'un Train en Gare de la Ciotat). Filme nam je 120 let kasneje v uporabo prijazno odstopil Institut Lumière, da smo lahko tudi na praznovanju tega lepega jubileja gledalci uživali v istih filmih kot naši predhodniki pred 120 leti. Program smo nadaljevali z izborom kratkih filmov, ki so na Ptuju nastali v 60. letih ter po letu 2000, in se tako simbolično sprehodili skozi dolgo zgodovino predvajanja (in nastajanja) filmov na Ptujskem. Z nagovorom sta zbrano občinstvo pozdravila podžupan Mestne občine Ptuj Marjan Kolarič ter direktor CID Ptuj, upravitelja Mestnega kina Ptuj, Aleksander Kraner, Katja Zupanič, direktorica Zgodovinski arhiv na Ptuju pa nam je na kratko orisala bogato zgodovino najstarejšega še aktivnega kino prizorišča v Sloveniji. Dogodka sta se udeležili tudi nekdanji dolgoletni uslužbenki ptujskega kina, Julijana Vrbnjak (obiskovalcem kina bolj znana kot Julčka) ter Matilda Horvat. Slovesnost je bila uvod v celoletno praznovanje, ki ga bodo zaznamovali filmski dogodki ter razstava o zgodovini kina na Ptuju, ki jo skupaj z Zgodovinski arhiv na Ptuju pripravljamo v septembru.

Za pomoč pri izvedbi dogodka se zahvaljujemo: Zgodovinski arhiv na Ptuju, Slovenska Kinoteka, Arhiv Republike Slovenije, Institut Lumière, Štajerska Hiša Kulinarike, Kino paradiž in drugim, ki so tako ali drugače pripomogli k uspešnemu dogodku!
Premiera v prisotnosti filmske ekipe: Ko se spet srečava
2. 3. 2016

Premiera v prisotnosti filmske ekipe: Ko se spet srečava

V filmu Roka Vrbana nastopajo mladi igralci iz Ptuja in Maribora. Skoraj celotna filmska ekipa se nam je pridružila na premieri, ki je kino napolnila do zadnjega kotička. Čestitamo!

Ekipa o filmu Izgubljen, da najden
23. 1. 2014

Ekipa o filmu Izgubljen, da najden

Pogovor o(b) filmu Izgubljen, da najden

Film Ptujčana Tomija Šnebergerja je, kolikor nam je znano, prvi “čisto ptujski” film v zgodovini, ki se mu je uspelo uvrstiti v redno distribucijo po kinematografih po vsej Sloveniji. Ekipa je spregovorila o izzivih in radostih njegovega ustvarjanja.