Posvet o ptujski veduti

Dogodek:

sreda, 14. december, 10.00Mala dvorana

Strokovni posvet
Organizirajo Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, Zavod za varstvo kulturne dediščine RS in Mestna občina Ptuj. Vstopnine ni.
Strokovni posvet
Organizirajo Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, Zavod za varstvo kulturne dediščine RS in Mestna občina Ptuj. Vstopnine ni.

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Mestna občina Ptuj vljudno vabijo na posvet o ptujski veduti, ki bo v sredo, 14. decembra 2022, s pričetkom ob 10. uri v mali dvorani Mestnega kina Ptuj, Cvetkov trg 1, Ptuj.

Podoba mesta Ptuj v pogledu z južne strani se je proslavila kot najlepša in najodličnejša mestna veduta na Slovenskem. Struktura mesta se je skozi stoletja seveda spreminjala, pri čemer so njeni snovalci vse doslej znali in tudi želeli ohranjati temeljne vrednote ptujskega urbanizma. Potem pa je bila avgusta 2021 porušena stara usnjarna v prvi liniji stavb ob Dravi in v mestni veduti je zazijala velika luknja. Usnjarna je bila zgrajena leta 1860 na poziciji pod osrednjo stavbo grajskega kompleksa in je z obliko, skladno z okoliškimi stavbami, predstavljala enega od temeljev trikotniško zasnovane mestne celote. Mestna občina Ptuj načrtuje rušenje še sosednjih treh stavb v isti liniji, s čimer naj bi se ob Dravi sprostilo precej veliko zemljišče. Podoba Ptuja se radikalno spreminja.

Namen posveta, na katerega vabimo strokovno in laično javnost, je odpreti široko razpravo o novi situaciji v urbani zasnovi Ptuja.

PROGRAM POSVETA

  • Pozdravni nagovori gospe Nuške Gajšek, županje Mestne občine Ptuj ter predstavnikov Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije
  • dr. Marjeta Ciglenečki: Ptujska veduta
  • dr. Dejan Zadravec: Urbana podoba dela Dravske ulice (hišne št. 14, 16 in 18) skozi zgodovino
  • dr. Igor Sapač: Med ptujsko historično mestno veduto ter pogledi na urbanistično in industrijsko kulturno dediščino
  • dr. Simona Menoni: Spomeniškovarstvena problematika varovanja mestnega jedra Ptuja
  • dr. Tanja Simonič Korošak: Veduta in mestna krajina. Kulturnovarstveni vidiki
  • univ. dipl. inž. arh. Aleksander Ostan: Pomen mestnih vedut nekoč in danes; percepcija, kompozicija, degradacija
  • univ. dipl. ing. arh. Markus Zechner: Ohranjanje starega mestnega jedra v kontekstu sodobnega urbanega razvoja
  • Razprava na temo: Kako zavarovati ostanke ptujske vedute v sedanjih okoliščinah?
  • Sprehod po terenu nekdanje usnjarne in po desnem bregu Drave z razgledom na Ptuj

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj