A je to! Pat in Mat znova v akciji

Pat a Mat znovu v akci

Marek Beneš, Češka, 2018, 73 min, družinska animirana komedija, brez dialogov, 3+

Nepoboljšljiva optimista v novem domu čakajo novi izzivi. Treba bo očistiti dimnik, postaviti ograjo in še kaj. Niti sodobne tehnologije jima niso tuje: lotila se bosta tudi uporabe sončne energije in nameščanja varnostnih kamer. Nič zato, če se jima krohotamo – onadva sta s svojimi rešitvami vedno zadovoljna!

Zgodba

Pat in Mat sta znova v akciji. Preselila sta se v nov dom, kjer ju že čakajo novi izzivi. Želite očistiti dimnik ali zgraditi novo ograjo? Zanju ni nič problem, pa naj gre za boj s čebeljim rojem, težave s krtom, popravljanjem električne kosilnice ali gradnjo novega kamnitega vrta. Tudi sodobne rešitve jima niso tuje, saj postaneta strokovnjaka za uporabo sončne energije, hkrati pa nameščata varnostne kamere.

Češkoslovaška risanka A je to!, znana tudi pod imenom Pat & Mat, je delo Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka. Prvič so jo predvajali leta 1976. Pat in Mat sta leta 2016 torej praznovala svoj 40 rojstni dan. Vendar pa to ni nič takega za tako velika kalibra.

Ne preveč spretna Pat (v rumeni majici) in Mat (v rdeči majici) se v 21. stoletju spopadata z vsakdanjimi opravili in povsod promovirata zdrav način življenja. Žal pa jima tudi najpreprostejša opravila včasih postavijo življenje na glavo …

Zgodovina

A je to! oziroma Pat in Mat je češkoslovaška risanka ustvarjalcev Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka, prvič predvajana leta 1976. Prva serija je bila tudi prepovedana za predvajanje. Avtorjem je bilo razloženo, da film prikazuje »pomanjkanje socialistične zavesti«, cenzorje pa je motil predvsem izbor barve majic. Rdeča in rumena barva sta predstavljali največji socialistični državi – Sovjetsko zvezo in Kitajsko. Prva serija je bila prvič javno predvajana šele po padcu komunizma na Češkoslovaškem.

Beneš je kratke stripe risal za lokalni časopis, glavna junaka pa sta bila gospod Ouholiček in gospod Sedlec. Leta 1979 so ustvarjalci serijo poimenovali … A je to! Snemali so v studiih Kratky Film v Pragi za slovaško televizijo. Po daljšem odmoru so leta 1985 nadaljevali s snemanji serij in takrat spremenili njuni imeni (v Pat in Mat).

Risanka vključuje 49 epizod (do leta 1994), vsaka pa je dolga 10 minut. V njih nerazdružljiva prijatelja skušata vsakdanje stvari prilagoditi svojemu načinu življenja, zato mnogokrat poskušata stvari narediti po svoji poti in ne po tisti, ki bi jo izbral običajen človek. Smeha pri vsem tem seveda ne manjka, najpomembneje pa je, da sta nepoboljšljiva optimista, ki skušata tudi takrat, ko gre že vse narobe, ustvariti nekaj, s čimer bi bila na koncu zadovoljna.

Leta 1998 je bila predvajana še 50. epizoda, leta 2003 pa so ustvarili še 28 dodatnih epizod. Trenutno je bilo predvajanih 91 epizod te zelo priljubljene risanke. Serija je uspešna po vsem svetu. Na Poljskem se imenuje Soseda, na Nizozemskem Sosed in sosed, na Bližnjem vzhodu pa Zingo in Ringo. Samo ena država jim je dala glasova – nizozemska sinhronizacija z glasovi dveh znanih igralcev.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj