Air

Air

Ben Affleck, ZDA, 2023, 112 min, drama

Ben Affleck je po resničnih dogodkih režiral zgodbo o uspehu legendarnih superg. Znamki Nike je šlo leta 1984 slabo – nato pa so podpisali pogodbo z mladim košarkarjem Michaelom Jordanom, vzhajajočo zvezdo lige NBA … Igrajo oskarjevci Ben Affleck, Matt Damon, Viola Davis in drugi.
Air

Nekaterim legendam je usojeno leteti.

Navdihnjeno z resničnimi dogodki

Film Air, ki govori o eni najuspešnejših športnih blagovnih znamk vseh časov, vodi pa ga oskarjevska igralska zasedba z Mattom Damonom in Benom Affleckom na čelu, je 5. 4. 2023, še pred premiero v kinih, na portalu Rotten Tomatoes dosegel neverjetnih 99%, proglašen pa je bil za enega najboljših športnih filmov vseh časov!

Režiser Ben Affleck predstavlja legendarno poslovno zgodbo, ki je zaznamovala svet.

Oskarjevska ekipa z Benom Affleckom in Mattom Damonom na čelu v filmu o eni najvplivnejših športnih znamk na svetu.

Zgodba o legendarni supergi, ki je navdušila Jordana in „rešila” Nike. Film nas popelje nazaj v osemdeseta leta. Matt Damon upodablja lik Sonnyja Vaccara, zaslužnega za podpis donosne pogodbe s takrat mladim košarkarskim zvezdnikom Michaelom Jordanom. Ben Affleck nastopa v vlogi soustanovitelja podjetja Nike, legendarnega Phila Knighta, Jason Bateman je v vlogi Roba Strasserja – njegovega direktorja marketinga, Viola Davis pa v vlogi brezkompromisne matere, ki se zaveda vrednosti neizmernega talenta svojega sina – košarkarskega fenomena, ki bo postal največja športna legenda vseh časov. V filmu spremljamo Vaccarovo prizadevanje, da bi pridobil zaupanje Jordanove družine, trenerjev in najožjih sodelavcev z namenom, da prepriča takrat še mlado vzhajajočo zvezdo lige NBA v podpis partnerske pogodbe – ravno tiste, ki je Nikeu zagotovila položaj največje znamke športnih oblačil in obutve vse do danes.

Ambicioznega, uporniškega in strastnega šefa Nikea najbolje opiše njegov znameniti stavek: »Zapomnili si te bodo po pravilih, ki si jih prekršil.« Ta misel ga je vodila pri njegovi odločitvi, da tvega in da svojemu, takrat še neznanemu, podjetju Nike prinese slavo in se postavi ob bok največjima in veliko uspešnejšima konkurenčnima podjetjema Adidas in Converse.
 
Pri prodoru med znane blagovne znamke ena ključnih oseb postane prav Sonny Vaccaro, ki je dobil na videz preprosto, a v praksi skoraj nemogočo nalogo: podpisati pogodbo z zvezdnikom lige NBA, s katerim bo Nike postal prestižna športna znamka.
 
Posneti film o pogajanjih med košarkarjevo mamo in marketinškim agentom na način, da gledalce priklene k platnu in vzbudi njihova čustva, ni lahka naloga, a filmska ekipa je presegla vsa pričakovanja, kritiki pa so film že pred premiero v kinih ocenili za enega najboljših športnih filmov vseh časov.
Igrajo
Ben Affleck, Matt Damon, Viola Davis, Jason Bateman, Jessica Green, Gustaf Skarsgard, Chris Messsina, Chris Tucker

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj