Bertov dnevnik

Berts dagbok

Michael Lindgren, Švedska, 2020, 89 min, družinski, romantična komedija, podnapisi, 10+

Bert je običajen trinajstletnik: obožuje superjunake, ne mara koriandra in rad sanjari. Prvi šolski dan dobi v njegovem dnevniku kar štiri zvezdice in pol! Bert se namreč zaljubi v najbolj kul devetošolko. Kako si utreti pot do njenega srca? Film je posnet po uspešni švedski mladinski knjižni seriji.

Bert obožuje superjunake, ne mara koriandra in rad sanjari. Na primer o tem, da je najbolj »kul« sedmošolec na šoli, ki ga ljubi najbolj »kul« dekle na šoli. In še to: Bert piše dnevnik! Prvi šolski dan dobi v dnevniku kar štiri zvezdice in pol! Bert se namreč zaljubi v najbolj »kul« devetošolko, ki jo vsi kličejo »Jogurt Lejla«. Kmalu ugotovi, da je njegova nova sošolka Amira Lejlina sestra. Zato se hitro potrudi, da šolski projekt izvedeta skupaj. Ko najde na Lejlini postelji dnevnik, ga zasrbijo prsti. Kako bolje spoznati osebo in si utreti pot do njenega srca, če ne s poznavanjem njenih skrivnosti? Da nastane omleta, je pač treba razbiti jajce! Bert sledi dnevniškemu zapisu, a ga usoda in srce odpeljeta drugam.

Film je posnet po uspešni knjižni seriji Bertovih dnevnikov švedskega pisateljskega dueta Andersa Jacobssona in Sörena Olssona, sicer avtorjev še enega švedskega otroškega knjižnega in filmskega junaka Suneja.

Iz prve roke

»Tudi sam sem kot desetletni otrok igral v veliki švedski produkciji, ki je bila takrat zelo popularna na televiziji. Kot otroški igralec sem imel torej kar nekaj izkušenj, vendar niso bile najbolj prijetne. Zato sem bil odločen, da tega ne ponovim. Bertova zgodba je prijetna, ne zaidemo v temačne globine, zato se s tem ni bilo treba spoprijemati.«
– Michael Lindgren

O avtorju

Rojen leta 1978 v Stockholmu. Je scenarist, producent, režiser in igralec, ki nastopa že od malih nog. Zaslovel je predvsem kot član satiričnega kolektiva Grotesco, s katerim je pod psevdonimom DJ Trexx nastopal na gledaliških odrih in po televiziji. Režiral je tudi več znanih švedskih televizijskih serij, Bertov dnevnik pa je njegov prvi celovečerni igrani film.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za 2. in 3. triado OŠ).
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
prva ljubezen, prijateljstvo, pisanje dnevnika, spoštovanje zasebnosti, iskrenost, superjunaki, medvrstniško nasilje

Uporabno pri predmetih:
slovenščina, družba, domovinska in državljanska kultura in etika, razredna ura

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj