Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Once Upon a Time ... in Hollywood

Quentin Tarantino, ZDA / VB, 2019, 159 min, komedija / drama

Nekdanji zvezdnik in njegov dvojnik se v obdobju zadnjih vzdihljajev zlatega Hollywooda borita za uspeh. Rick ima slavno sosedo, Sharon Tate … Leonardo DiCaprio, Brad Pitt in Margot Robbie v filmu kultnega režiserja Quentina Tarantina. 2 oskarja: za stransko moško vlogo (Brad Pitt) in scenografijo.

9. (= predzadnji?) film Quentina Tarantina

Igralec in njegov dvojnik se odpravita na pot, da bi našla svoje mesto pod soncem v neizprosni filmski industriji davnega leta 1969. Dogodki se odvijajo v Los Angelesu ob vrhuncu hipijevskega Hollywooda.

Glavna junaka filma, Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), nekdanji zvezdnik kavbojske TV-serije, in njegov dolgoletni dvojnik Cliff Booth (Brad Pitt), se v obdobju zadnjih vzdihljajev zlatega Hollywooda borita za uspeh v svetovni prestolnici filmske industrije, ki je sploh ne prepoznata več. Toda Rick ima slavno sosedo, Sharon Tate (Margot Robbie) …

Zgodba

Film Bilo je nekoč … v Hollywoodu nas popelje nazaj v konec 60. let prejšnjega stoletja, v zlato dobo Hollywooda. Zgodba se vrti okoli filmskega igralca Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio), nekdanje zvezde kavbojske TV-serije, in njegovega dvojnika Cliffa Bootha (Brad Pitt), ki iščeta svoje mesto pod soncem v filmski industriji. Njuno potovanje se odvija ob vrhuncu hipijevskega Hollywooda, v Los Angelesu davnega leta 1969. V obdobju zadnjih vzdihljajev zlatega Hollywooda se Rick in Cliff borita za uspeh v svetovni prestolnici filmske industrije, ki je sploh ne prepoznata več. Toda Rick ima slavno sosedo, Sharon Tate (Margot Robbie) …

O filmu

Bilo je nekoč … v Hollywoodu je deveti film znamenitega, tudi z zlato palmo in dvema oskarjema ovenčanega Quentina Tarantina, ki je znan po nepozabnih uspešnicah Šund, Jackie Brown, Ubila bom Billa, Stekli psi, Smrtno varen, Neslavne barabe, Django brez okovov in Osovraženih osem. Tarantino je scenarij za svoj najnovejši film ustvarjal kar pet let, nazadnje pa je celo potegnil nekaj vzporednic s kultnim Šundom.

Tarantino je v svojem novem delu združil dva izmed najboljših igralcev svoje generacije, Leonarda DiCapria (Volk z Wall Streeta, Povratnik, Izvor, Django brez okovov, Tolpe New Yorka …) in Brada Pitta (Nenavaden primer Benjamina Buttona, Klub golih pesti, Bes, Neslavne barabe, Pljuni in jo stisni …), poseben čar pa bo filmu nedvomno dala tudi enkratna Margot Robbie (Odred odpisanih, Jaz, Tonya, Terminal, Marija Škotska …). Poleg njih se v filmu pojavijo številna druga velika imena, kot so legendarni dobitnik oskarja Al Pacino, Bruce Dern, Tim Roth, Timothy Olyphant, Kurt Russell, Dakota Fanning, Damian Lewis, Emile Hirsch, James Marsden, Michael Madsen in drugi. Film je zaznamovala tudi zadnja filmska vloga nedavno preminulega igralca Luka Perryja.

Produkcijo filma so podpisali David Heyman, Shannon McIntosh in sam Quentin Tarantino, izvršna producentka pa je Georgia Kacandes (Osovraženih osem, Volk z Wall Streeta).

Leonardo DiCaprio in Margot Robbie sta že nastopala skupaj v Volku z Wall Streeta, je pa to prvi film, v katerem bosta skupaj igrala DiCaprio in Brad Pitt, in sam Tarantino je njun nastop opisal kot najvznemirljivejši igralski tandem po Robertu Redfordu in Paulu Newmanu.

Premiera v Cannesu

21. maja 2019 je bila na znamenitem filmskem festivalu v Cannesu svetovna premiera najbolj pričakovanega filma tega poletja, če ne celo leta, Bilo je nekoč … v Hollywoodu. Le peščica izbrancev in izbrank je imela priložnost, da si vnaprej ogleda deveti film Quentina Tarantina, o katerem se že dolgo šušlja.

To, da gre za posebno filmsko presenečenje nenavadnega in edinstvenega režiserja, je bilo videti že po pomanjkanju kakršnihkoli informacij o filmu, razen tistih, ki jih je razkrila sama ekipa filma. Premierna projekcija v Cannesu je potekala pod strogim nadzorom, sam Tarantino pa je prosil gledalce in gledalke, naj vtise zadržijo zase, da drugim ne bi pokvarili presenečenja.

Tarantino doslej še niti enkrat ni razočaral občinstva, zato tudi tokrat od njega pričakujemo posebno doživetje.

Zanimivost

Quentin Tarantino je napovedal, da bo v življenju posnel 10 filmov. Bilo je nekoč v Hollywoodu je njegov 9. film.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj