Bleščeči rakci

Les crevettes pailletées

Maxime Govare in Cédric Le Gallo, Francija, 2019, 103 min, komedija

Olimpijski prvak se mora za homofobno izjavo pokoriti s tem, da postane trener gejevske vaterpolske ekipe. Ta se z avtobusom odpravlja na mednarodne gejevske igre na Hrvaškem, v resnici pa jo bolj zanima zabava. Pred trenerjem je težka preizkušnja, a tudi priložnost, da prevetri svoja prepričanja ...

Hitreje, višje, močneje!

Nepozabna pustolovščina gejevskih športnikov na poti na Hrvaško

Zabavna komedija o ekipi gejevskih vaterpolistov, ki jih pod svoje okrilje vzame »homofobični« trener, trenirajo pa za nastop na gejevskih igrah na Hrvaškem, kamor se odpravijo z avtobusom. Kakšne nepričakovane zaplete jim bo prinesla dolga in razburljiva pot iz Francije na Hrvaško, kjer so pri naših južnih sosedih posneli tudi nekaj znamenitih prizorov?

Komedijo, ki je dobila navdih po resnični ekipi z enakim imenom, sta režirala Cédric Le Gallo in Maxime Govare, prav tako pa oba napisala scenarij.

Zgodba

Matthias Le Goff, olimpijski prvak v vaterpolu na koncu svoje kariere, napravi usodno napako, ko v televizijskem prenosu izreče homofobične izjave. Njegova kazen je, da trenira skupino amaterskih vaterpolistov, ki pa so – seveda – geji. Njihov cilj pa je en sam: kvalificirati se na gejevske igre, ki potekajo na Hrvaškem, tam pa tekmujejo najbolj vroči in zapeljivi športniki LGBT skupnosti. Ker pa skupino vaterpolistov bolj zanima zabava kot pa samo tekmovanje, je pred trenerjem težka preizkušnja, obenem pa priložnost, da odkrije svet, ki bo pretresel njegova prepričanja in mu omogočil, da v svojem življenju postavi prioritete. Pot do Hrvaške na gejevske igre z avtobusom bo tako izjemno razburljiva in zabavna. To je šele začetek smešne in vesele dogodivščine …

O filmu

Komedija Bleščeči rakci je dobila navdih po resnični vaterpolski ekipi z enakim imenom, s katero režiser in scenarist Cédric Le Gallo od leta 2012 potuje od turnirja do turnirja, do zadnjih gejevskih iger. Režiser se zaveda edinstvene pustolovščine, ki mu je spremenila življenje, obenem pa brani vrednote, ki navdihujejo ekipo – svoboda, pravica do drugačnosti in še posebej večja ležernost od resnosti v življenju. Povedal je: »Nekoč nisem imel gejevskih prijateljev. Nekega dne pa me je prijatelj prepričal, da se pridružim tej ekipi. Ko sem se znašel med njimi, je bilo vzdušje zelo lepo. Vrnil sem se in hitro sodeloval na turnirjih in ustvaril zelo močne vezi. Postali so moji najboljši prijatelji. Srečanje z njimi mi je spremenilo življenje. Nisem vedel, da je biti del ekipe tako pomembno.«

Resnična vaterpolska ekipa Le Galla se imenuje Bleščeči rakci, ideja, da ima komedija enak naslov, pa je režiserja Le Galla zadela nekega večera ob bazenu – rakci zaradi vode, bleščeči pa zaradi veseljaštva.

Snemali tudi na Hrvaškem

Komedijo so snemali na različnih lokacijah v Franciji, nekaj znamenitih prizorov pa tudi na Hrvaškem – v Opatiji in Reki. V Opatiji se je vaterpolska reprezentanca namestila v Hotelu Opatija, na Reki pa so posneli vrhunec gejevskih iger, in sicer na Bazenih Kantrida.

Ko sta režiserja in scenarista Le Gallo in Govare pospremila igralsko in tehnično ekipo na Hrvaško na turnir, je francoska nogometna ekipa v finalu svetovnega prvenstva ravno premagala hrvaško. Bilo je malce slabe volje, se spominjata, izjemno je bilo vroče in do bazenov niso imeli dostopa, kolikor bi si želeli.

Morali so snemati ponoči, malce pogoljufati in se celo do četrte ure zjutraj namakati v vodi. »Posneti devet oseb je kar velik zalogaj, veliko smo spreminjali načrte, tako zaradi proračuna kot tudi časa,« še pravita. Tudi upravljanje s kamero v vodi ni mačji kašelj, sta še povedala. Nekega večera jim je načrte prekrižala še nevihta, zaradi dežja so izgubili tri ure, vendar je ekipa dvesto članov še vedno uživala v snemanju.

Igrajo

Nicolas Gob, Alban Lenoir, Michael Abiteboul, David Baiot, Romain Lancry, Roland Menou, Geoffrey Couet, Romain Brau, Felix Martinez in drugi

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj