Dežela nomadov

Nomadland

Chloé Zhao, ZDA / Nemčija, 2020, 107 min, drama, 16+

Po zaprtju tovarne, ki je prebivalcem mesteca dajala kruh, se šestdesetletna Fern (Frances McDormand) odpravi v neznano. Postane ena izmed sodobnih nomadov, ki živijo na socialnem robu, poznajo pa svobodo in solidarnost. Trije oskarji (najboljši film, režija in glavna ženska vloga).

Film, nagrajen s tremi oskarji (najboljši film, najboljša režija in najboljša glavna igralka) ter dvema zlatima globusoma (najboljši film – drama, najboljša režija).

Zgodba

V propadajočem mestecu v Nevadi se zapre tovarna gradbenega materiala, ki je delovala 88 let in je edina meščane varovala pred revščino. Tisoče delavcev ostane brez prihodkov, mesto celo brez poštne številke in se uvrsti v mesto duhov. Šestdesetletna Fern, ki je prav tako delala v tovarni, se odpravi v neznano. Njen dom postane kombi in tako postane ena izmed modernih nomadov, tavajočih po opuščenih delih sveta, ki se znajdejo, kakor se pač lahko, opravljajo priložnostna dela, da ne bi potonili čisto na dno. Tako svobodno življenje je po drugi strani lepo, saj se ti ljudje srečujejo, družijo, razvijajo svoj duh medsebojnega razumevanja in solidarnosti. Nekaj, kar vsem nam manjka.

Igrajo

Frances McDormand, David Strathairn, Linda May in drugi

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za srednje šole).
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
ekonomske migracije, izkoriščanje delavcev, položaj starejših, diskriminacija, solidarnost in pomoč, prijateljstvo, staranje, svoboda, film ceste, dokumentarni in igrani film

Uporabno pri predmetih:
angleščina, sociologija, filozofija, geografija, film

Kino brez stropa 2021
9. 7. 2021

Kino brez stropa 2021

V še enem nenavadnem letu smo Kino brez stropa preselili na novo prizorišče: dvorišče za Mestnim kinom Ptuj. Otvorili smo ga s koncertom skupine Êdna, filmom Dežela nomadov in ponudbo Kavarne Bodi.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj