Downton Abbey

Downton Abbey

Michael Engler, VB, 2019, 122 min, drama

Zgodba premožne družine Crawley se v filmu nadaljuje tam, kjer se je leta 2015 končal zadnji del priljubljene serije. Družino in njene služabnike pretrese prihod zelo pomembnih gostov: kralja in kraljice. Priprave na izreden dogodek takoj stečejo, a nekatere situacije so žal nepredvidljive ...

Časi se spreminjajo, a nekaterih krajev ne pozabiš nikoli.

Pričakovali so vas …

V filmu Downton Abbey lahko znova spremljamo zgodbo premožne družine Crawley na posestvu na angleškem podeželju v začetku 20. stoletja. Gre za adaptacijo priljubljene istoimenske britanske televizijske serije, ki se je predvajala med letoma 2010 in 2015, le da se tokrat zgodba nadaljuje, kjer se je zadnji del serije končal.

Scenarij za zgodovinsko dramo je napisal z oskarjem nagrajeni scenarist Julian Fellowes, ki je ustvaril in napisal scenarije za vseh 52 delov istoimenske serije, na režiserski stolček celovečernega filma pa je sedel Michael Engler (ki je režiral le štiri dele omenjene serije). Večina igralcev iz serije, med njim Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Laura Carmichael in Maggie Smith, je zaigrala tudi v filmski adaptaciji.

Zgodba

Zgodba premožne družine Crawley se v filmu nadaljuje po dogodkih iz zadnjega dela televizijske serije leta 2015. Člane družine in njihove služabnike bo pretresel prihod zelo pomembnih gostov – kralja in kraljice. Priprave na izreden dogodek takoj stečejo, a žal nihče ni pripravljen na nepredvidljive situacije.

V dvorcu se člani družine Crawley in njihovo osebje pripravljajo na najpomembnejši trenutek v njihovem življenju. Obisk angleškega kralja in kraljice bo sprožil številne škandale, romantiko in različne spletke, ki bodo prihodnost dvorca pustili v negotovosti. Ker se bo v času priprav število dnevnih obiskovalcev povečalo, se bodo počasi začele pojavljati tudi luknje v dobro organiziranem sistemu. Mary bo primorana prositi upokojenega Carsona, vodjo služabnikov, da se še zadnjič vrne v dvorec in poskrbi, da bo najpomembnejši dogodek minil brez zapletov. A ne bo šlo vse po načrtu. Najbolj zvesti uslužbenci bodo morali napeti vse moči, da bodo dvorec, ki je tudi njihov dom, predstavili v najboljši luči. Da pa bo zaplet še večji, s kraljem in kraljico v goste pride še neka gospa, ki bo v družino in prihodnost vnesla nekaj nepričakovanega. Ponujene priložnosti, nepričakovane in presenetljive novice ter pomembne odločitve bodo krojile potek dogodkov.

O produkciji

»Užival sem v vseh procesih snemanja, od začetka do konca,« je povedal producent Gareth Neame. »Gre za proces, ki je združil veliko različnih talentov, zelo podrobno je bilo treba dodelati scenarij, se posvetiti igri, lokacijam, kostumom, maski in pričeskam, potem je prišla na vrsto montaža in ena najpomembnejših stvari – glasba – in seveda na koncu publiciteta,« še pojasnjuje.

Kljub temu, da so istoimensko serijo snemali na angleškem gradu Highclere, so ustvarjalci šest mesecev iskali primeren grad za snemanje filma, a se vrnili v stari znani grad Highclere. »Iskanje prave lokacije je bilo smešno potovanje, saj je od prvega dne Julian (op. a. scenarist Julian Fellowes) imel v mislih prav grad Highclere. Ko smo dobili zeleno luč za snemanje, sem si prišel grad ogledat,« se spominja producent Neame.

»Zelo mi je všeč Highclere. Po mojem mnenju gre za edinstveno arhitekturo,« pa pove scenarist Fellowes. Grad Highclere je dom grofa in grofice iz Carnarvona ter njihove družine in je nedvomno eden najlepših gradov v Angliji, postavljen sredi spektakularnih parkov. Predniki Carnarvonov so živeli na tem gradu od leta 1679. »V gradu je nekaj prelepih prostorov, predvsem knjižnica, ki je naravnost čudovita soba,« dodaja Fellowes.

Grad je nekaj mesecev na leto odprt za turiste. Notranjost in zunanjost gradu pa sta bili večkrat tudi kulisa za snemanje filmov ali serij. Med drugim so v njem posneli nekaj prizorov Kubrickovega filma Široko zaprte oči (Eyes Wide Shut), v njem so snemali tudi film Štiri peresa s Heathom Ledgerjem, glasbenik John Legend pa je v njem posnel videospot za skladbo Heaven. Od leta 2010 do 2015 so v gradu posneli celotno televizijsko serijo Downton Abbey, lani pa istoimenski film.

O televizijski seriji

Televizijska serija Downton Abbey je spremljala življenje družine Crawley in njihovih služabnikov v angleškem podeželskem dvorcu na prelomu 20. stoletja. V šestih sezonah je serija osvojila tri zlate globuse, petnajst emmyjev ter skupno 69 nominacij za emmyje, s čimer si je prislužila naslov največkrat nominirane neameriške televizijske oddaje v zgodovini podelitve emmyjev. Poleg tega si je prislužila še bafto in osvojila Guinnessov svetovni rekord za med kritiki najbolje ocenjeno televizijsko serijo.

Igralska zasedba

Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Joanne Froggatt, Matthew Goode, Harry Hadden-Paton, David Haig, Geraldine James, Robert James-Collier, Simon Jones, Allen Leech, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Sophie McShera, Tuppence Middleton, Stephen Campbell Moore, Lesley Nicol, Kate Phillips, Maggie Smith, Imelda Staunton, Penelope Wilton

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj