Dune: Peščeni planet, 2. del

Dune: Part Two

Denis Villeneuve, ZDA / Kanada, 2023, 166 min, akcijska pustolovščina / drama

Nadaljevanje s šestimi oskarji nagrajene filmske uspešnice po znanstvenofantastični literarni klasiki prinaša razširjeno zvezdniško zasedbo. Igrajo Timothée Chalamet, Zendaya, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Charlotte Rampling, Christophen Walken, Javier Bardem, Léa Seydoux in drugi.

Nagrajeni filmski ustvarjalec Denis Villeneuve predstavlja naslednje poglavje slavnega romana Dune Franka Herberta – Dune: Peščeni planet, 2. del, tokrat z razširjeno mednarodno zvezdniško zasedbo. Film studiev Warner Bros. Pictures in Legendary Pictures je težko pričakovano nadaljevanje s šestimi oskarji nagrajene filmske uspešnice iz leta 2021, Dune: Peščeni planet.

Ep na velikih platnih nadaljuje priredbo svetovno znane znanstvenofantastične literarne klasike Franka Herberta, tako z igralsko zasedbo iz prejšnjega dela kot z novimi igralci, med katerimi so za oskarja nominirani Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, za oskarja nominirani Josh Brolin, za oskarja nominirani Austin Butler, za oskarja nominirana Florence Pugh, Dave Bautista, dobitnik oskarja Christophen Walken, Stephen McKinley Henderson, Léa Seydoux, Stellan Skarsgård, za oskarja nominirana Charlotte Rampling in dobitnik oskarja Javier Bardem.

2. del bo raziskoval Paulovo mistično potovanje po tem, ko se je pridružil Chani in domorodnim Fremenom na svoji bojni poti maščevanja proti zarotnikom, ki so uničili njegovo družino. Paul si prizadeva preprečiti strašno prihodnost, ki jo lahko vidi le on, pri tem pa mora izbirati med ljubeznijo svojega življenja in usodo celotnega znanega vesolja.

Villeneuve je režiral po scenariju, ki ga je napisal skupaj z Jonom Spaihtsom po Herbertovem romanu. Producenti filma so Mary Parent, Cale Boyter, Villeneuve, Tanya Lapointe in Patrick McCormick. Izvršni producenti so Josh Grode, Herbert W. Gains, Jon Spaihts, Thomas Tull, Brian Herbert, Byron Merritt in Kim Herbert, Kevin J. Anderson pa je bil kreativni svetovalec.

Denis Villeneuve je ponovno združil kreativno ekipo, s katero je sodeloval že pri prvem delu in vključuje z oskarjem nagrajenega direktorja fotografije Greiga Fraserja, z oskarjem nagrajenega vodjo scenografije Patrica Vermetta, z oskarjem nagrajenega montažerja Joea Walkerja, z oskarjem nagrajenega nadzornika vizualnih učinkov Paula Lamberta in za oskarja nominirano kostumografinjo Jacqueline West. Izjemno glasbo za film je ponovno ustvaril z oskarjem nagrajeni Hans Zimmer.

Zanimivosti

Dune: Peščeni planet, 2. del (Dune: Part Two) so snemali v Budimpešti, Abu Dabiju, Jordaniji in Italiji.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj