Duše otoka

The Banshees of Inisherin

Martin McDonagh, Irska / VB / ZDA, 2022, 114 min, drama

Colm nekega dne brez razlage konča prijateljstvo s Pádraicom ... Trije zlati globusi (najboljši film – muzikal ali komedija, igralec, scenarij) in še pet nominacij. 9 nominacij za oskarja: najboljši film, režija, izvirni scenarij, izvirna glasba, glavni in dva stranska igralca, stranska igralka, montaža.
Duše otoka

Colin Farrell in Brendan Gleeson po več kot desetletju znova združena na velikem platnu v še enem triumfu irskega režiserja Martina McDonagha. Nagrada za najboljšo moško vlogo v Benetkah.

Zgodba

Na Irskem leta 1923 divja državljanska vojna, a le streljaj od burnih dogodkov, na majhnem, konservativno urejenem otočku življenje teče kot običajno. Pádraic skupaj s sestro živi v skromni koči in se preživlja kot pridelovalec mleka. Vsako popoldne se skupaj s prijateljem, starejšim glasbenikom Colmom, odpravi v lokalni pub. A slednji nekega dne zavrne skupni odhod v gostilno in brez obrazložitve konča njuno prijateljstvo. Osupli Pádraic poskuša s pomočjo svoje sestre Siobhan in težavnega otočana Dominica na vsak način popraviti razpadlo prijateljstvo, vendar njegova prizadevanja vedno znova naletijo na gluha ušesa. Ko Colm nekdanjega prijatelja sooči z ultimatom, se napetost še poveča, njuna dejanja pa imajo daljnosežne posledice za vso vaško skupnost.

Iz prve roke

»Želel sem povedati zelo preprosto zgodbo o razhodu. In ugotoviti, kako daleč lahko izpeljem preprosto komično in temačno zgodbo. Izjemno pomembno se mi je zdelo Colina in Brendana po štirinajstih letih znova združiti – vedno bi bila sprta prijatelja. To je bil prvotni zametek ideje.«
– Martin McDonagh

O avtorju

McDonagh je rojen irskim staršem leta 1970 v Londonu. Pri šestnajstih je pustil šolo, da bi se posvetil pisanju gledaliških iger. Njegova prva predstava The Beauty Queen of Leenane (1996) je prejela vrsto nagrad, uspehe pa je nadaljeval tudi z nadaljnjimi odrskimi deli. Njegov prvi kratki film Six Shooter je osvojil oskarja za najboljši kratki film. Celovečerni prvenec Morilca na kolektivca je posnel leta 2008.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj