Dvojno Veronikino življenje

La double vie de Véronique

Krzysztof Kieślowski, Francija / Poljska / Norveška, 1991, 98 min, drama

Istega dne ob isti uri sta se rodili deklici. Weronika živi na Poljskem, Veronique pa v Franciji. Ko sta bili stari tri leta, se je prva opekla na štedilniku, druga pa je umaknila roko ... V Cannesu večkrat nagrajeni film z izjemno fotografijo, glasbo in igralko je eden vrhuncev slovitega Kieślowskega.

Zgodba

V dveh mestih, na dveh koncih sveta, sta se istega dne ob isti uri rodili deklici. Weronika živi na Poljskem, Veronique pa v Franciji. Ko sta bili stari tri leta, se je prva opekla na razbeljenem štedilniku, druga pa je v zadnjem hipu umaknila roko. Weronika je sopranistka v pevskem zboru, Veronique pa učiteljica glasbe. Weronika je sprejeta na prestižno glasbeno šolo, a se med prvim nastopom zgrudi in umre. V istem trenutku se življenje Veronique nepričakovano spremeni …

V Cannesu večkrat nagrajeni film z izjemno fotografijo Sławomirja Idziaka, mojstrsko glasbo Zbigniewa Preisnerja in blestečo Irène Jacob v dvojni glavni vlogi je poleg Dekaloga (1989) in trilogije Tri barve (Trois couleurs, 1993 – 1994) eden izmed ustvarjalnih vrhuncev Krzysztofa Kieślowskega.

O avtorju

Krzysztof Kieślowski se je rodil leta 1941 v Varšavi. Pri šestnajstih se je vpisal na šolo za gledališke tehnike, ki jo je vodil njegov sorodnik. Želel si je postati gledališki režiser, vendar ni imel zadostne izobrazbe, zato se je odločil za študij filma. Po dveh zavrnitvah se mu je v tretje uspelo vpisati na Filmsko šolo v Lodžu. Svojo filmsko kariero je začel z družbenokritičnimi dokumentarci o vsakdanjem življenju prebivalcev mest, delavcev in vojakov. Njegov prvi igrani celovečerec Personel je nastal leta 1975, nato pa je leta 1989 za poljsko televizijo posnel kultno serijo desetih filmov Dekalog, v kateri se prebivalci varšavskih stolpnic soočajo z moralnimi dilemami. Sledile so mednarodne koprodukcije Dvojno Veronikino življenje ter Modra (Trois couleurs: Bleu, 1993), Bela (Trois couleurs: Blanc, 1994) in Rdeča (Trois couleurs: Rouge, 1994). Umrl je leta 1996 med operacijo srca po srčnem napadu.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj