Projekcije filma:

petek, 21. januar, 18.15

Direktno z LIFFa 2021

sobota, 22. januar, 20.30

Direktno z LIFFa 2021

Francoska depeša

The French Dispatch

Wes Anderson, Nemčija / ZDA, 2020, 103 min, komedija / drama

Kultni Wes Anderson oživlja zbirko zgodb iz zadnje številke ameriške revije, ki naj bi v 20. stoletju izhajala v francoskem mestu Ennui-sur-Blasé. Igrajo Bill Murray, Owen Wilson, Tilda Swinton, Benicio Del Toro, Léa Seydoux, Adrien Brody, Frances McDormand, Timothée Chalamet ... LIFFe 2021.

Francoska depeša je ljubezensko pismo novinarjem, postavljeno v predal ameriškega časopisa v izmišljenem francoskem mestu 20. stoletja, ki oživi zbirko treh zgodb, objavljenih v Francoski depeši.

Francoska depeša Liberty, Kansas Evening Sun je komična drama z izjemno igralsko zasedbo, ki jo je napisal in režiral Wes Anderson.

Deseti igrani film kultnega režiserja Wesa Andersona je pravzaprav ljubezensko pismo, namenjeno sedmi sili, kateremu se niti tokrat niso mogle upreti največje filmske zvezde današnjega časa.

Zgodba

Zgodba se začne s smrtjo glavnega urednika, ko se uredništvo združi, da bi izbralo tri zgodbe, ki jih bodo objavili v komemorativni številki časopisa. To so zgodba o umetniku, ki je obsojen na doživljenjsko zaporno kazen zaradi dvojnega umora, o študentskih nemirih in zgodba o ugrabitelju, ki ga je razkrinkal šef kuhinje.

Iz prve roke

»Gre pravzaprav za troje: zbirko kratkih zgodb, ki sem jo že od nekdaj želel posneti; film, ki sta ga navdihnila revija The New Yorker in tip piscev, po katerih slovi /…/; ter francoski film – hotel sem, da bi bila [Francoska depeša] polna vsega tistega, kar nam je bilo vedno všeč v francoskih filmih.«
– Wes Anderson

Zanimivosti

Film se zgleduje po Andersonovi ljubezni do časopisa The New Yorker, nekateri liki in dogodki v filmu pa temeljijo na ekvivalentnih iz revije oziroma iz resničnega življenja.

Igrajo

Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Frances McDormand, Timothee Chalament, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray in Owen Wilson

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj