Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma

Missing Link

Chris Butler, ZDA / Kanada, 2019, 95 min, animirana pustolovščina, sinhronizirano

Dva metra visok, meter in pol čez prsi, teža okoli 350 kilogramov. To mora biti jeti! … Gospod Link, rahlo hecen, presenetljivo pameten in dobrodušen jeti, poskuša najti svoje dolgo izgubljene sorodnike v skriti deželi. Z raziskovalcem Lionelom in pustolovko Adelino se odpravijo po svetu …

Zgodba

Gospod Link je glavni junak zgodbe in človek ga enostavno mora imeti rad! Sir Lionel Frost je pogumen in drzen pustolovec, ki se ima za najpomembnejšega svetovnega raziskovalca mitov in pošasti, čeprav se mnogi s tem ne bi ravno strinjali. Želi se dokazati svetu in prepričan je, da lahko na potovanju na ameriški pacifiški severozahod odkrije najbolj legendarno bitje na svetu, ki je živi dokaz človekovega primitivnega porekla.

Gospod Link je nekoliko smešna, presenetljivo pametna in nadvse priljudna pošast, ki jo odkrije Sir Lionel. Ker vrste počasi izumirajo, je ogrožen tudi on; verjetno je zadnji pripadnik svoje vrste, osamljen je in verjame, da je Sir Lionel edini človek, ki mu lahko pomaga. Zato se skupaj odpravita na drzno pot po svetu z misijo najti Linkove sorodnike v skrivnostni deželi Shangri-La.

Skupaj z neodvisno in iznajdljivo Adelino Fortnight, ki ima v lasti edini obstoječi zemljevid te neznane dežele, se trio poda na divje popotovanje, polno nepredvidljivih preobratov.

Na poti se neustrašni raziskovalci srečajo s premnogimi nevarnostmi, njihovo poslanstvo pa na vso moč želijo preprečiti tudi kukavice, ki jim sledijo na vsakem koraku. Celotno zgodbo zaznamuje šarmantni humor gospoda Linka in njegov večni optimizem.

Zanimivosti

Lutke za lutkovno animacijo so običajno visoke petino ali šestino človeške velikosti. Takšna velikost omogoča, da so notranje strukture dovolj močne, da zdržijo večletno filmsko snemanje, medtem ko so zunanje podrobnosti dovolj velike, da prenesejo bližino kamere in projektorjev.

Navzven gospod Link izgleda prijazen in ljubezniv. Kaj pa se v resnici skriva v njegovi notranjosti? V lutki gospoda Linka je skupek kovinskih delov, mehansko gibalo za trebuh, sesalka za prsni koš, naprava za krčenje in raztezanje in razna stojala in zobniki.

Dlaka gospoda Linka je bila ustvarjena z več različnimi tehnikami. Osnova za njegovo splošno telesno konstrukcijo je kovinska armatura (ki deluje skoraj kot mišice). Sledila je vstavitev koščkov perforiranega lateksa, kar je dalo lutki obliko. Za tem so na oblikovano telo pričeli lepiti lističe oblikovanega silikona s teksturo dlake.

Pri obleki detektiva Lionela Frosta je sodeloval tudi profesionalni tkalec, ki je preizkušal, kako različne velikosti, oblike in barve najbolje skombinirati v željeni vzorec.

Za ustvarjanje pokrajin v filmu so bili uporabljeni številni materiali: papir, razne tkanine, plastične kroglice, miniaturni železniški material, kozja dlaka, kroglice iz pene …

Obrazi lutk so natisnjeni s 3D tiskalnikom. Za potrebe filma so natisnili skupno 106 000 obrazov, ki so jih nato menjavali na lutkah. Od tega je bilo 37 % obrazov natisnjenih za lutko gospoda Linka.

Slovenska sinhronizacija

Mirko Medved, Aleksander Golja, Tina Ogrin, Sašo Prešeren, Peter Urbanc in Kaya Solo

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj