Indiana Jones in artefakt usode

Indiana Jones and the Dial of Destiny

James Mangold, ZDA, 2023, 154 min, akcijska pustolovščina

Harrison Ford se v petem filmu kultne franšize vrača z vlogo najslavnejšega profesorja arheologije. Zgodba je postavljena v pozna šestdeseta leta prejšnjega stoletja in tokrat povezana z vesoljskim programom. Igrajo Harrison Ford, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Phoebe Waller-Bridge in drugi.
Harrison Ford se vrača kot legendarni arheolog v težko pričakovanem petem delu franšize Indiana Jones, ki jo je zrežiral James Mangold (Ford proti Ferrariju, Logan).
 
Poleg Forda igrajo Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), Antonio Banderas (Bolečina in slava), John Rhys-Davies (Raiders of the Lost Ark), Shaunette Renee Wilson (Črni panter), Thomas Kretschmann (Das Boot), Toby Jones (Jurski svet: Padlo kraljestvo), Boyd Holbrook (Logan), Oliver Richters (Black Widow), Ethann Isidore (Mortel) in Mads Mikkelsen (Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti). Producenti so Kathleen Kennedy, Frank Marshall in Simon Emanuel, Steven Spielberg in George Lucas pa sta izvršna producenta. John Williams, ki je bil skladatelj v vsaki pustolovščini Iniane Jonesa, od izvirnega Lova za izgubljenim zakladom leta 1981, ponovno sestavlja filmsko glasbo.

Od priznanega scenarista in režiserja Jamesa Mangolda prihaja zadnje poglavje sage o enem največjih filmskih junakov. Film Indiana Jones in artefakt usode še zadnjič spremlja nominiranca za oskarja Harrisona Forda v njegovi legendarni vlogi arheologa z bičem in obeta razburljivo pustolovščino.

Zgodba

Piše se leto 1969 in Indiana Jones je pripravljen obupati. Več kot desetletje je poučeval arheologijo na kolidžu Hunter v New Yorku in je tik pred upokojitvijo v svojem skromnem stanovanju, v katerem trenutno živi sam. Stvari se hitro spremenijo, ko ga nenapovedano obišče njegova odtujena krščenka Helena Shaw, ki išče redek artefakt, ki mu ga je dal njen oče – gre za zloglasno napravo, ki naj bi imela moč izslediti časovne razpoke. Uspešna prevarantka Helena ukrade artefakt in hitro zapusti državo, da bi ga prodala najboljšemu ponudniku. Ker Indy nima izbire, pobriše prah s svojega znamenitega klobuka in usnjene jakne za še eno, tokrat zadnjo vožnjo.

Igrajo

Poleg Harrisona Forda bomo v filmu videli Phoebe Waller-Bridge, Antonia Banderasa, Karen Allen, Johna Rhysa-Daviesa, Shaunette Renée Wilson, Thomasa Kretschmanna, Tobya Jonesa, Boyda Holbrooka, Oliviera Richtersa, Ethanna Isidora in Madsa Mikkelsena.

Zanimivosti

Ni dvoma, da Indiana Jones ostaja en najbolj priljubljenih filmskih likov: Ameriški filmski inštitut je pustolovca označil za drugega največjega filmskega heroja vseh časov.

Harrison Ford je svojo prvo vlogo Indiane Jonesa odigral, ko mu je bilo 38 let, zadnjo pa sedaj, ko šteje 80 let.

Navdih za artefakt, ki je osrednji element filma, Arhimedov mehanizem, je bil resnični artefakt – mehanizem, ki so ga uporabljali antični Grki za izračun in prikaz informacij astronomskih pojavov. Opisan je kot najstarejši znani primer analognega računalnika.

Lokacije snemanja filma Indiana Jones in artefakt usode so bile v Maroku, na Siciliji, Škotskem in Angliji, poleg tega pa tudi v studiu Pinewood malo izven centra Londona.

Mangold je k sodelovanju povabil izjemno ekipo, ki so jo med drugim sestavljali scenograf Adam Stockhausen, direktor fotografije Phedon Papamichael, kostumografinja Joanna Johnston, nadzornik posebnih efektov Alistair Williams in nadzornik vizualnih učinkov Andrew Whitehurst.

Skupaj so tako razvili osupljive vizualne podobe filma in njegove neverjetne akcijske prizore, vključno z največjimi scenografskimi elementi: prizor z vlakom iz leta 1944, pregon s konji skozi parado, ki vodi v newyorško podzemno železnico, divji pregon s tuk tuki po ulicah Tangerja, napetosti poln potop v Grčiji in spektakularno odločilno sekvenco.

Harrison Ford (Indiana Jones) je igral v nekaterih izmed najbolj uspešnih in priznanih filmov v zgodovini kinematografije, vključno z znamenitimi Vojnami zvezd in franšizo Indiana Jones, in kar v osmih filmih, nominiranih za oskarja za najboljši film.

Ford je prejel številne nominacije za najboljšega igralca, vključno z nominacijo za oskarja, nominacijo za zlati globus in nominacijo za nagrado BAFTA.

Vse prejšnje filme Indiana Jones je režiral Steven Spielberg, tokrat pa je režijsko taktirko prepustil Jamesu Mangoldu. Sam se je podpisal kot izvršni producent, prav tako pa tudi legendarni George Lucas.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj