Izbrani filmi Luksuz festivala

Izbrani filmi Luksuz festivala

več avtorjev, Slovenija / Bosna in Hercegovina / Hrvaška / Romunija / Rusija, 2019, 50 min

17. mednarodni Luksuz festival poceni filma predstavlja izbor kratkih filmov ustvarjalk in ustvarjalcev, mlajših od 18 let. Redka priložnost za ogled avdiovizualnih zgodb, ki predstavljajo poglede, stališča in refleksije mladih iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Romunije in Rusije.

Luksuz festival poceni filma prikazuje kratkometražno in nizkoproračunsko produkcijo domačih in tujih avtorskih, alternativnih, aktivističnih filmov in videov, ki nastajajo v tradicionalnih ali “garažnih” produkcijah, v klubih, v okviru nekomercialne, avtorske neinstitucionalne produkcije in pomenijo alternativno kulturno medijsko podobo sicer dominantni množični uradni distributerski ponudbi.

Organizatorji 17. Luksuz festivala poceni filma so na podlagi poziva prejeli 340 filmov, v glavni program festivala selektorice so uvrstili 32 kratkih filmov iz več kot 11 držav srednje, vzhodne in južne Evrope.

V izboru so predstavljeni filmi ustvarjalcev in ustvarjalk, mlajših od 18 let. Filmski program ponuja redko priložnost za ogled avdiovizualnih zgodb, ki predstavljajo poglede, stališča in refleksije mladih iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Romunije in Rusije. Izbrana dela poleg tematske raznolikosti navdušujejo tudi z iskrenim zanimanjem in radovednostjo do tehničnih in konceptualnih pristopov k filmski formi.

Luksuz produkcija je že od leta 1997 produkcijska znamka Društva zaveznikov mehkega pristanka (DZMP) iz Krškega. Prostori DZMP so postali pomembna “medijska učilnica” za mlade avtorje video vsebin in produkcijski center za novo generacijo filmskih ustvarjalcev.

Luksuz produkcija je v Sloveniji ena izmed pionirjev demokratizacije filma kot medija.

Leta 2015 je bila na 16. Festivalu slovenskega filma za “serijo angažiranih dokumentarnih intervencij, v katerih pripeljejo film na ulico in ulico v film” nagrajena z vesno za posebni dosežke.

Program projekcije:

 • Jabuka, Mješovita srednja škola „Hasan Kikić”, Bosna in Hercegovina, animirani, 2018, 1′
 • Prvo su došli …, Jakob Skledar, Jurica Nikolić, FKVK Zaprešić, Hrvaška, animirani, 2019, 1
 • In the gym, Valentina Sarett, Rusija, animirani, 2019, 1′
 • Čudežni kamen, Aleksander Zorčič in Luka Rihter, Luksuz produkcija, Slovenija, igrani, 2019, 2′
 • Uročen nakit, Alja Praprotnik, Luna Nikolina Černec Dramlić, Inti Dea Černec Dramlić, Kolja Bor Milovanović, Asja Milovanović, Mia Koprivnik, Nika Klemenčič, Ana Tomažin, Luksuz produkcija, Slovenija, igrani, 2019, 6′
 • Nije svako zlo za zlo, Tea Pšeničnjak, Robertina Filković, FKVK Zaprešić, Hrvaška, animirani, 2019, 2′
 • Solze, Alja Praprotnik, Brina Cedilnik, Inti Dea Černec Dramlić, Luna Nikolina Černec Dramlić, Nika Zorčič, Luksuz produkcija, Slovenija, igrani, 2019, 6′
 • Zaljubljeni problem, Lina Šoper Rijavec, Vili Šoper Rijavec, Luka Ščuka, Luksuz produkcija, Slovenija, igrani, 2019, 5′
 • Crleni cigel, ŠAF Čakovec, Hrvaška, animirani, 3′
 • Zakrita resnica, Matija Štarkl, Luka Filipič, Miha Filipič, Luksuz produkcija, Slovenija, igrani, 2019, 3′
 • You First, Luca Stefan, Vasile Berde, Romunija, igrani, 2018, 7′
 • Dying, Zerina Oručević, Bosna in Hercegovina, igrani, 2019, 3′
 • Nedeljsko jutro, Jakob Vogrinec, Slovenija, dokumentarni, 2019, 10′
Filmi mladih ustvarjalcev
26. 2. 2020

Filmi mladih ustvarjalcev

Pogovor o(b) izbranih filmih z Luksuz festivala

Kratke filme mlajših od 18 let z zadnje edicije Luksuz festivala poceni filma smo predebatirali s selektorica festivala Aliaksandro Ihnatovich, k besedi pa smo povabili tudi mladega filmskega ustvarjalca Jakoba Vogrinca.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj