Izbrisana

Izbrisana

Miha Mazzini, Slovenija, 2018, 85 min, 16+

Samska Ana v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, torej uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček ... Mrzlično napeta zgodba o tem, kaj se je v 1990-ih dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države. Štiri vesne na Festivalu slovenskega filma 2018.

Zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 1990-ih na upravnih enotah luknjali osebno izkaznico. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Igralska zasedba

Judita Franković Brdar, Sebastian Cavazza, Izudin Bajrović, Doroteja Nadrah, Silva Čušin Jernej Kogovšek, Marko Mandić, Gregor Zorc, Jernej Šugman, Branko Završan, Neda R. Bric, Maja Gal Štromar, Barbara Cerar, Mojca Partljič, Bojan Vister, Pia Zemljič, Nina Skrbinšek, Maruša Majer, Tara Dušak.

Festivali, nagrade

Film je doživel mednarodno premiero novembra 2018 v Talinu, na festivalu Black Nights, ki je eden najpomembnejših na Baltiku ter zadnji festival svetovnih in mednarodnih premier v tekočem letu.

Na 21. Festivalu slovenskega filma je prejel štiri vesne: za najboljšo glavno žensko vlogo (Judita Franković Brdar), za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba).

Portret avtorja

Miha Mazzini se je rodil 3. junija 1961 na Jesenicah. Je pisatelj, scenarist in publicist. Končal je podiplomski študij scenaristike na The University of Sheffield v Angliji in je redni član Evropske filmske akademije. Doktor znanosti, program Antropologija vsakdanjega življenja, Institutum Studiorum Humanitatis, Ljubljana.

Je režiser petih kratkih filmov in avtor scenarija za nagrajeni celovečerni film Sladke sanje, ki ga je leta 2001 režiral Sašo Podgoršek, in na podlagi katerega je nastal roman Kralj ropotajočih duhov. Med njegova prozna dela se šteje 22 objavljenih literarnih knjig, ki so prevedene v deset jezikov. Izdal je tudi devet računalniških priročnikov, saj je zaposlen kot računalniški svetovalec na področju uporabniških vmesnikov za internetne in mobilne aplikacije.

Predaval je pisanje filmskih scenarijev – med drugim na scenaristični šoli Pokaži jezik (1999 – 2005), bil je tudi gostujoč predavatelj na zagrebški Akademiji Dramske Umjetnosti (2001), na scenaristični delavnici Palunko (2004 – 2005) in Northwest Film Forum, Seattle, ZDA (2004).

Izbrisana je njegov celovečerni režijski prvenec.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Večer z Miho Mazzinijem
14. 3. 2019

Večer z Miho Mazzinijem

Pogovor o(b) filmu Izbrisana

Pričakovali smo, da bo literat, publicist, kolumnist in filmski ustvarjalec Miha Mazzini izjemno zanimiv sogovornik – in res je bil. Nazorno nam je ilustriral situacijo z izbrisanimi, pa tudi to, kako v praksi poteka snemanje filma.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj