Izdajalec

Il traditore

Marco Bellocchio, Italija / Francija / Brazilija / Nemčija, 2019, 145 min, biografska drama / triler

Resnična zgodba o mafijskem šefu Tommasu Buscetti, ki je stopil na stran zakona in s tem prelomil prisego cosa nostri. V največjem protimafijskem sodnem procesu vseh časov je oblastem pomagal do pomembne zmage v boju proti organiziranemu kriminalu. Cannes 2019, LIFFe 2019.

Eden najlepših italijanskih filmov zadnjih let je izredna biografija, ki jo je Marco Bellocchio posvetil mafijskemu skesancu Tommasu Buscetti.

Zgodba

Zgodba se prične v začetku osemdesetih let v vili nad Palermom, ko se na svečanem praznovanju zavetnice sicilske prestolnice združijo vsi najpomembnejši člani mafijske združbe. »Pošteno« razdelijo trg heroina med svoje klane v Cosa Nostri. V vsej tej evforiji pa je veteran Tommaso, tako imenovani »šef dveh svetov«, priča vojni med starimi strukturami in novimi mafijskimi prijemi … Vojna na palermskih ulicah in cestah pusti na stotine življenj.

Marco Bellocchio se naslanja na stare italijanske filmske mojstre, kot je Visconti, pa tudi na italijansko-ameriške (hollywoodske) režiserje, kot so Brian De Palma, Francis Ford Coppola in Martin Scorsese.

Igrajo

Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Candido, Luigi Lo Cascio in drugi

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj