Izgubljene iluzije

Illusions perdues

Xavier Giannoli, Francija / Belgija, 2021, 149 min, zgodovinska drama

Mladi pesnik z aristokratinjo skrivaj pobegne v Pariz, a ta ga kmalu zapusti … Razkošna filmska priredba istoimenskega Balzacovega romana je pripoved o ljubezni, poželenju, bolestnih literarnih ambicijah ter moči medijev in denarja. Nominacija za najboljši film v Benetkah. LIFFe 2021.

Zgodba

Francija, 19. stoletje. Mladi, še ne uveljavljeni pesnik Lucien živi v podeželskem mestecu Angoul?me. Podnevi dela v tiskarni, ob večerih pa piše pesmi in ljubimka z aristokratinjo Louise. Ko se po mestu o njiju razširijo zlobne govorce, skupaj pobegneta v Pariz, kjer pa Louise svojega mladega ljubimca kmalu zapusti. Prepuščen samemu sebi Lucien začne spoznavati zakulisje velemesta, ki ga poganjata sla po dobičku in brezsramna hinavščina v časopisnih medijih, ki v tistem času pridobivajo vedno večjo moč in vpliv.

Festivali, nagrade

Benetke, San Sebastian, LIFFe 2021

Iz prve roke

“Balzacov roman razkriva matrico sodobnega sveta, trenutek, preden se je vsa civilizacija predala vladavini dobička. Ta premik sem želel podaljšati s pomočjo kinematografije in si ob tem vzeti svoboščine z izvirnim besedilom, ki bi omogočile izraz njegovega duha.”

– Xavier Giannoli

O avtorju

Xavier Giannoli, rojen leta 1972 v mestu Neuilly-sur Seine, Francija. Za kratki film L’interview je bil leta 1988 nagrajen z zlato palmo na canskem festivalu. Od 2003 do danes je posnel osem celovečercev, ki so bili skoraj vsi prikazani na uglednih mednarodnih festivalih v Cannesu, Benetkah in San Sebastianu.

Igrajo

Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Salomé Dewaels, Jeanne Balibar, Gérard Depardieu, André Marcon, Louis-Do de Lencquesaing, Jean-François Stévenin

O Balzacu

Honoré de Balzac, francoski pisatelj, * 20. maj 1799, Tours, Francija, † 18. avgust 1850, Pariz, Francija. Balzac velja skupaj s Flaubertom za začetnika realizma v evropskem slovstvu. Večino svojega pripovedništva je vključil v cikel Človeška komedija – gre za obilno zbirko romanov, ki celostno prikazujejo francosko družbo v času od vladavine Bourbonov (1815 – 1830) ter v dobi restavracije in meščanske monarhije (1830 – 1848).

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj