Jamski človek

Early Man

Nick Park, VB / ZDA / Francija, 2018, 89 min, animirana pustolovska komedija, sinhronizirano, 6+

Medtem ko Dolgi sanjari, da bi lovili mamute in se podajali na vznemirljive pustolovščine, je Bob zadovoljen z ljubim mirom ... Prazgodovinska pustolovska komedija; lutkovni animirani film štirikratnega oskarjevca Nicka Parka iz studia Aardman, ki ga poznamo kot avtorja likov Wallace in Gromit ter Bacek Jon.

Glasove likom v slovenščini posojajo: Vid Valič, Renato Horvat, Sašo Prešeren in drugi

Prazgodovinska pustolovska komedija je nastala v delavnici s štirimi oskarji nagrajenega režiserja Nicka Parka in podjetja Aardman, ustvarjalcev animiranih (v t.i. tehniki stop-motion) umetnin, kot sta Wallace in Gromit ter Bacek Jon. Jamski človek, ki ohranja svojstveni slog studia Aardman, bo gledalce popeljal na neverjetno popotovanje v vznemirljiv nov svet in predstavil nepozabno pleme edinstvenih in zabavnih novih likov.

Glavni – jamski – junak zgodbe je Dolgi (v izvirniku glas Eddieja Redmayna, v slovenski sinhronizaciji pa Vida Valiča); fant živi v uspevajoči dolini skupaj s svojim najboljšim prijateljem in pajdašem Pujsom in sebi podobnimi ekscentričnimi in prikupnimi člani plemena, ki ga vodi poglavar Bob (v izvirniku glas Timothyja Spalla, v slovenščini Renata Horvata). Medtem ko Dolgi sanjari o tem, da bi lovili mamute in se podajali na vznemirljive pustolovščine, je Bob povsem zadovoljen s tem, da pleme živi v ljubem miru in da je najvznemirljivejši del njihovih dni preganjanje zajcev. Potem pa ta mir nenadoma zmoti vdor sovražnika, na kakršnega doslej še niso naleteli: naduti lord Snob (Tom Hiddleston, v slovenščini Sašo Prešeren), guverner mesta Brongrad, je v plemenu ljubi dolini namreč našel bron. S svojo vojsko in oklepnimi mamuti požene v beg prebivalce, ki zatočišče najdejo v negostoljubnem Kamnolomu.

V silni zmedi Dolgega po naključju zajamejo in fant konča v neznanem in zastrašujočem Brongradu, kjer najprej spozna odločno Guno (Maisie Williams, v slovenščini Maja Kunšič), ki prodaja bronaste lonce. Nato se znajde pred ogromnim stadionom, na katerem se gnete razgrete množice – po vsem sodeč so prišli prisostvovat nekakšnemu kultnemu obredu, ki je, kot kmalu odkrije Dolgi, pravzaprav igra z žogo, imenovana nogomet.

Fant zasluti priložnost, da svojemu plemenu priigra nazaj domačo dolino, pa izzove Realno bronaste, strah vzbujajoče lokalno moštvo, polno nogometnih zvezdnikov, v tekmo vseh tekem. Edina težava: če pleme tekmo zgubi, bodo morali vse življenje garati v rudnikih brona.

Dolgi prepriča skeptičnega Boba, da mu dovoli uriti pleme – a ima pri tem sprva kaj malo uspeha. Njegovi upi še dodatno uplahnejo, ko po nesreči uničijo edino žogo, in fantu ne preostane drugega, kot da se s Pujsom vrne v Brongrad po novo. Na stadionu spet naletita na Guno, presenečena, da je tudi sama silno nadarjena nogometašica, ki sanjari o tem, da bi igrala pred nabito polnimi tribunami. A ker je dekle, ji je prepovedano brcati žogo na tem svetem prizorišču. Zato se z Dolgim in Pujsom poda v Kamnolom, da pomaga pri urjenju plemena in pripravah na tekmo, ki bo dejansko spopad dveh civilizacij …

Nick Park je režiral po scenariju Marka Burtona in Jamesa Higginsona na podlagi zgodbe, ki se je je domislil skupaj z Burtonom. Producirali so Carla Shelley, Richard Beek, Peter Lord, Nick Park in David Sproxton. Film sta financirala StudioCanal in BFI (Britanski filmski inštitut) in ga bosta distribuirala v VB, Franciji, Nemčiji, Avstraliji in na Novi Zelandiji ter prodajala na preostalih teritorijih. BFI Jamskega človeka ponosno podpira s pomočjo Nacionalne loterije.

Recenzije

»Nemogoče je, da se ne bi smejali navdahnjenim traparijam in čaru Parkovega sveta. Jamski človek je družinski film, ki ne nudi le gegov za odrasle in otroke, pač pa najde notranjega otroka v odraslih in notranjega odraslega v otrocih. Film je prava poslastica.«
– Peter Bradshaw, The Guardian

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj