Jezdec

The Rider

Chloé Zhao, ZDA, 2017, 104 min, drama, s podnapisi, 16+

Zgodba

Mladi kavboj Brady Blackburn je še nedolgo nazaj sijal kot vzhajajoča zvezda rodea. Po hudi poškodbi glave pa mora opustiti upanje, da bi še kdaj jezdil konje. Pred njim je dolgo okrevanje, ki ni le fizično. Konji in rodeo mu namreč pomenijo vse na svetu, brez njih pa je v svojih očeh in očeh večine kavbojskih prijateljev nihče. Trmasto se upira vsem nasvetom družine in zdravnikov ter se kmalu spet zavihti v sedlo. Zdaj se bo moral dokončno odločiti, ali bo nadaljeval zdravljenje v krogu družine ali tvegal vse, da bi ohranil identiteto kavboja.

Film Jezdec je posnet po resnični zgodbi z resničnimi akterji. Sredi prostranih ameriških prerij raziskuje meje, do katerih smo pripravljeni iti, da bi uresničili svoje sanje. Film je na 29. Liffu prejel nagrado Kinotripove mladinske žirije.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
identiteta, družbene vloge in pričakovanja glede na spol, tradicija in kultura, socializacija, življenjski cilji in sanje, življenjske spremembe, prihodnost mladega človeka, odnos do živali, življenje na podeželju

Uporabno pri predmetih:
angleščina, sociologija, psihologija, filozofija, razredne ure

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj