Kickbokserka

Vechtmeisje

Johan Timmers, Nizozemska / Belgija, 2019, 84 min, družinska akcijska, s podnapisi, 10+

Dvanajstletna Bo je nadarjena in vročekrvna kickbokserka. Zaskrbljena je zaradi staršev v ločitvenem procesu, ki se neprestano prepirata. Naučiti se mora obvladati svoja čustva in sprejeti dejstvo, da ne more imeti vsega pod nadzorom. Prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva EFA 2019.

O avtorju

Johan Timmers je avtor več televizijskih serij, reklam in dveh celovečernih komedij Wonderbroeders(2014) in Loenatik, te gek! (2014). Kickbokserka je njegov tretji celovečerni film. Premierno je bil prikazan na nizozemskem filmskem festivalu v Utrechtu. Od tedaj so ga prikazali številni filmski festivali za mlada občinstva, nazadnje istočasno v kar 55 evropskih mestih, kjer se je potegoval za evropsko filmsko nagrado.

Iz prve roke

»Njena zgodba je preprosta: Bo se bori z bolečino ob ločitvi staršev. To je vse. Če bo zmagala na tekmovanju, bo imela občutek, da se je osamosvojila in da nadzoruje svoje okoliščine. Odraste in postane močna, samostojna. /…/ Kickboksing je res lep šport! Tudi sam sem ga treniral. Zelo je težak in tehnično zahteven. V tem filmu se 14-letna dekleta borijo na najvišji ravni. Noa Farinum (v vlogi Joy) je neverjetna, z enim pomežikom očesa bi me zdajle zbila na tla. Tudi glavna igralka Aiko Beemsterboer je trenirala štiri mesece po trikrat tedensko. Izjemna moč kickboksinga seva skozi ves film in mu daje dodatno dimenzijo. To je mladinski film, toda ton je težak, surov, energičen. /…/ Pri režiji sem vztrajal na perspektivi, ki jo ima Bo. Zato sem upodobil starša, ki sta nekoliko postranska. To ni njihova zgodba. /…/ Užival sem v upodabljanju deklet, ki zbijejo fante. To je film o moči deklet.«

– Johan Timmers

Kritike

»Režiser je natančno vedel, kako želi povedati to zgodbo. Z veliko strasti, navdiha, toda hkrati tudi z veliko jeze. Kickbokserka pokaže jezo v vseh pojavnih različicah, med mladimi in odraslimi, saj je vsak jezen na sebi lasten način.«
– Gert Hermans, ECFA journal

»Film pripoveduje zgodbo dekleta, ki svoja čustva izraža skozi kickboksing. Prikaže celo paleto njenih čustev, je zelo vznemirljiv in te spravi do roba sedeža.«
– otroška žirija, JEF festival

Prejemnik nagrade EFA 2019

Film Kickbokserka režiserja Johana Timmersa je prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije (EFA) 2019. Film o nadarjeni in vročekrvni kickbokserki Bo, katere starši so v ločitvenem postopku, so izbrale žirije mladih od 12. do 14. leta starosti v 55 mestih v 34 evropskih državah.

Pri izbiranju zmagovalnega filma je sodelovalo 2.800 mladih ljubiteljev filma. Sodelovali so tudi slovenski osnovnošolci zadnje triade.

V izolskem Art Kinu Odeon so si najprej ogledali tri nominirane filme, projekcijam je sledil pogovor. Ves čas so bili preko spleta v stiku z vrstniki iz vse Evrope, tudi ko sta predstavnika slovenske žirije prek videokonference sporočila izide glasovanja v nemški Erfurt, kjer so zmagovalnemu filmu še isti večer podelili evropsko nagrado mladega filmskega občinstva EFA.

Letošnji prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva EFA je bil tudi slovenski zmagovalec, so sporočili iz zavoda za razvijanje filmske kulture Otok, ki z evropskim projektom filmske vzgoje že od leta 2013 “sooblikuje samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev”.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem EFA, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
ločitev staršev, selitev, jeza, nadzorovanje občutkov, sklepanje novih prijateljstev, šport kot terapija

Uporabno pri predmetih:
slovenščina, šport, družba, domovinska in državljanska kultura in etika, likovna umetnost, razredne ure

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj