Konje krast

Ut og stjaele hester

Hans Petter Moland, Norveška / Švedska / Danska, 2019, 123 min, drama, 16+

November 1999: 67-letni Trond (Stellan Skarsgård) živi v prostovoljni osamitvi. Ko spozna soseda Larsa, ugotovi, da ga je prvič srečal poleti 1948 … Ekranizacija uspešnega romana norveškega pisatelja Pera Pettersona, ki ga je The New York Times uvrstil na seznam 10 najboljših knjig leta 2007.

Po uspešnici Pera Pettersona

Zgodba

November 1999: 67-letni Trond (Stellan Skarsgård) živi v prostovoljni osamitvi in veselo pričakuje novo tisočletje. Ko nastopi zima, spozna soseda Larsa in ugotovi, da ga je prvič srečal poleti 1948.

Tistega leta, ko je Trond dopolnil 15 let. Tistega leta, ko je Trond odrastel.

Film Konje krast temelji na uspešnem romanu norveškega pisatelja Pera Pettersona, ki je zanj prejel številne pomembne mednarodne nagrade, časopis The New York Times pa ga je uvrstil tudi na seznam 10 najboljših knjig leta 2007.

Pettersonovi romani so prevedeni v več kot 50 jezikov.

Iz prve roke

“Ljudje, ki so prebrali delo Pera Pettersona, so bili skrajno presunjeni, saj gre za edinstven in poseben roman. Menim, da se nas dotakne z izjemno verodostojnostjo glede nekaterih vidikov človeškosti. Zaznamujeta ga razpoloženje in ton, ki te kot bralca posrkata vase. Ne pritegne nas mojstrski zaplet, temveč pisava, ki čudovito popotuje po umu človeka z naključnimi spomini iz preteklosti. Knjiga je zelo taktilna v opisih življenja, določenih vidikov narave, ki sem jih uporabil kot scenosled pri snovanju filma.”
– Hans Petter Moland

Festivali, nagrade

Srebrni medved za izjemen umetniški prispevek (fotografija) – Berlinale. Pet norveških nacionalnih filmskih nagrad (za najboljšo režijo, najboljši norveški kinematografski film, najboljšo fotografijo, glasbo in moško stransko vlogo). Norveški kandidat za tujejezičnega oskarja. Glasgow. Haifa. LIFFe 2019.

Igrajo

Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Danica Čurčić, Tobias Santelmann, Jon Ranes

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za srednješolce).
Informacije o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
primerjava književnega in filmskega dela, odraščanje, odnosi med generacijami, krivda in odgovornost, človeška narava, preživeti težke dogodke, družinski odnosi, ljubezen, pripovedni postopki v filmu in literaturi

Uporabno pri predmetih:
slovenščina, priprava na maturo, filozofija, psihologija, sociologija, razredne ure

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj