Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti

Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti

Tinček Ivanuša, Slovenija, 2019, 56 min, dokumentarni

Kozolci so vrhunec slovenskega lesnega stavbarstva, njihova usoda pa je danes na preizkušnji. Ptujčan Tinček Ivanuša je s svojo kamero zadnjih pet let obiskoval kozolce po vsej Sloveniji, ustvaril enkratno predstavitev te slovenske posebnosti in dosegel vrh svojega filmskega dokumentiranja.
Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti

O filmu

Kozolci so vrhunec slovenskega lesnega stavbarstva in njihova usoda je danes na preizkušnji. Po deželi je še veliko vrhunskih in skozi stoletja dobro ohranjenih, nekateri pa tudi že nenadomestljivo propadajo. Tinček Ivanuša je s svojo kamero v zadnjih petih letih obiskoval kozolce po vsej deželi od Gorenjske in Dolenjske tja do Slovenskih goric, poiskal številne sogovornike in se o usodi kozolcev pogovarjal tako z lastniki kot največjimi slovenskimi strokovnjaki in poznavalci. Tako je ustvaril enkratno predstavitev te slovenske posebnosti.

Tinček Ivanuša je avtor nekaj desetin dokumentarnih filmov, ki so osvojili mnoga odličja na svetovnih festivalih, s Kozolci pa je po obsegu, dolžini, celovitosti in razgibanosti zagotovo dosegel vrh svojega filmskega dokumentiranja.

Avtorji

Scenarij: Tinček Ivanuša in Franc Milošič

Besedilo: Franc Milošič

Bere: Ivan Lotrič

Glasba: Lado Jakša

Producent in produkcija: Videoprodukcija Tinček Ivanuša

 

Naslovna fotografija: foto: Alenka Stražišar Lamovšek Dežela kozolcev

Slavnostna premiera filma Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti
1. 6. 2019

Slavnostna premiera filma Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti

Le malo je takšnih zanesenjakov, tako delavnih in hkrati skromnih ljudi, kot sta Ptujčana Tinček Ivanuša in Franc Milošič. Množica iskrenih stiskov rok v dvorani OŠ Olge Meglič je dokazala, da te lastnosti še zmeraj cenimo.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj