Kralj plaže

The Beach Bum

Harmony Korine, Švica / VB / Francija / ZDA, 2019, 95 min, komedija

Izvirna in subverzivna nova komedija režiserja Harmonyja Korinea (Mularija, Spomladanske počitnice) sledi odbitim prigodam Moondoga (Matthew McConaughey), uporniškega prevaranta, ki živi po svojih pravilih. Igrajo še Snoop Dogg, Zac Efron, Isla Fisher, Martin Lawrence, Jonah Hill idr.

FILM NI PRIMEREN ZA GLEDALCE, MLAJŠE OD 17 LET.

Kdor nizko pade, visoko leta.

Nenavaden styling, umazani svetli lasje in uporniški govor so le deli opisa ekscentričnega Moondoga, ki ga v najnovejši komediji Harmonyja Korinea igra slavni Matthew McConaughey. Glavno vlogo v odbiti komediji Kralj plaže so zaupali enemu od najbolj priljubljenih hollywoodskih igralcev.

Matthew McConaughey je bil v svoji igralski karieri pripravljen na vse preobrazbe svojih vlog, tokrat pa se bo odpravil še dlje in se predstavil kot pesnik Moondog, katerega nevsakdanje vedenje izhaja iz vrst nenavadnega pesnika. Živi po lastnih pravilih! Njegov govor včasih zveni globoko in preroško, a prepogosto tudi poulično in prostaško. Kot pesnik ni več tako priljubljen in še manj v središču pozornosti. Svoje življenje je obrnil povsem na glavo, uživanje v dimnih oblakih in velikih količinah pijač mu pomeni preveč. Čeprav tega ne bi rekli, Moondog ni prevarant ali potepuh, temveč svobodni duh, ki ga bogastvo rešuje pred mnogimi težavami in življenjskimi problemi, v katere bi sicer zlahka zašel.

O tej odbiti komediji McConaughey pravi, da gre za »epidemijo veselja« in da sta z režiserjem Korinom odlično sodelovala. Dobitnik nagrade oskar je bil zaradi svojih igralskih vlog pripravljen drastično spremeniti svoj fizični videz. Od tega, da se je pretirano zredil v filmu Zlato (Gold) leta 2016 in ko je tri leta prej izgubil kar 22 kilogramov za vlogo bolnika z aidsom v filmu Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club).

Po dolgem premoru in njegovem zadnjem filmu Spomladanske počitnice (Spring Breakers) iz leta 2012 se je režiser in scenarist Harmony Korine odločil za še eno odbito komedijo, Kralj plaže. Poleg McConaugheyja v filmu igrajo še Zac Efron, Isla Fisher, Martin Lawrence, Jonah Hill … in navsezadnje hip hop glasbenik in igralec Snoop Dogg.

Matthew McConaughey (Moondog)

je svojo prvo vlogo odigral v filmu o odraščanju Zadeti in zmedeni Richarda Linklaterja. Do vloge je prišel po naključnem srečanju s producentom filma Donom Philipsom v baru v Austinu, kjer je študiral. Čeprav je bila vloga Woodersona mišljena kot majhna, je postala ena najpomembnejših, ko je Linklater igralca vzpodbudil k improvizaciji dodatnih prizorov. Kmalu po preselitvi v Los Angeles je McConaughey postal prava senzacija z izredno igro v filmu Joela Schumacherja Čas za ubijanje. Film, v katerem so igrali še Sandra Bullock, Kevin Spacey in Samuel L. Jackson, je prinesel več kot 100 milijonov dolarjev zaslužka in mlademu igralcu čez noč prislužil navdušene kritike in slavo. McConaughy je svojo obetavnost potrdil v dobrih vlogah ob boku slavnih igralcev in režiserjev. V Zemeckisovem filmu Stik in Spielbergovi zgodovinski drami Amistad. Njegovi zadnji filmi so Klub zdravja Dallas (2013), Medzvezdje (2014), Zlato (2016) in Vedrina (2019).

Snoop Dogg (Lingerie)

preden je postal eden najbolj iskanih igralcev v Hollywoodu, je bil že glasbena legenda hip-hopa. Snoop, s pravim imenom Calvin Broadus, je rojen na Long Beachu leta 1971. Zaslovel je leta 1993, ko je izdal ploščo Doggystyle. Zaradi njegovega nekdanjega sodelovanja v kriminalnih aktivnostih je bila plošča težko pričakovana in se je že pred izdajo prodala v 1,5 milijonih izvodih. Prvič se je zgodilo, da bi rap prvenec prilezel na prvo mesto glasbenih lestvic. Njegove vloge vključujejo filme Baby Boy Johna Singletona, priznani Dan za trening, The Wash, Old School, The Tenants, pojavil se je tudi v vlogi vplivnega, vendar izjemno očarljivega gangsterja »Huggy Beara« v komediji Starsky & Hutch. Lani smo ga videli v z/f akciji Svet prihodnosti.

Isla Fisher (Minnie)

je leta 2013 odigrala vlogo Henley Reeves v trilerju Mojstri iluzij in Myrtle Wilson v Luhrmannovi priredbi romana Veliki Gatsby. Pred tem smo jo videli v komediji Nora dekliščina in njen glas slišali v več risankah (Rise of the Guardians, Rango in Horton Hears a Who!), igrala pa je še v Confessions of a Shopaholic, Definitely, Maybe, The Lookout, Wedding Daze, I Heart Huckabees, Scooby-Doo, The Wedding Crashers … Na TV zaslonih je v Omanu rojena igralka začela v avstralski žajfnici Home and Away in vmes našla čas, da napiše dve najstniški knjižni uspešnici. Kmalu bo zaigrala v drami The Starling s Keanujem Reevesom.

Zac Efron (Flicker)

sodi med hollywoodske vsestranske talente z izjemnim seznamom dosežkov, tako iz filmske kot televizijske industrije. Začel je z režiserjem Adamom Shankmanom v vlogi priljubljenega Linka Larkina v uspešnici leta 2007, muzikalu Lak za lase. Z zvezdniško zasedbo si je zanj delil nagrado kritikov za najboljšo skupino leta, nagrado hollywoodskega festivala 2007, nagrajen pa je bil tudi z nagrado igralskega ceha. Osvojil je tudi MTV-jevsk nagrado za najboljšo prelomno vlogo. Letos bo zaigral Teda Bundyja v biografskem trilerju Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile.

Jonah Hill (Lewis)

je dvakratni nominiranec za oskarja. Posnel je filme Volk z Wall Streeta, 40-letni devičnik, Superžur, 21 Jump Street, Megaum, Kako izuriti svojega zmaja, Zmagovalec, Superhudo, Django brez okovov, Horton, Konec je tu, Straža, Pozabi Saro, Cyrus, Superhudo, Superžur, Komiki, Megaum…

Harmony Korine (režiser, scenarist)

ameriški režiser je bil rojen leta 1973 v Kaliforniji (ZDA). V New Yorku je vpisal študij anglistike, vendar se je že po enem semestru izpisal. Takrat je srečal fotografa Larryja Clarka, ki ga je prosil, naj napiše scenarij za njegov film. Nastal je danes kultni film Mularija (Kids, 1995). V svojih prvih filmih Gummo in Julien, oslovski deček je ustoličil svoj slog portretiranja likov z obrobja ameriške družbe, ki pogosto mejijo na grotesko. Njegov zadnji celovečerni film je bil posnet leta 2012, in sicer krimi komična drama Spomladanske počitnice (Spring Breakers). Seksi najstnice se odpravijo na žurerske počitnice, a v iskanju neznanega prestopijo na temno stran.

Odzivi

»Moondog – dolgolasi, zaraščeni, zaočaljeni, bujni, gostobesedni, zanikrni, brezbrižni, lažerni, upočasnjeni frik – je kot Dude Lebowski, le da ne živi v Los Angelesu, temveč na Floridi, v Key Westu, kjer nadomšča Ernsta Hemingwaya. Dokončati skuša roman, ki bi ga – tudi finančno – odrešil, toda pisanje mu nenehno prekininja evforična, hedonistična, pikareskna odisejada po plažah Key Westa. /…/ v vsakem trenutku se zdi, da je to trenutek, za katerega živi, v katerem brezkompromisno uživa, ki je brezmejno inspirativen in ki ga noče za nič na svetu zamuditi. Moondog izgleda kot človek, ki je izumil srečo – kot človek, ki je izumil kakovostno življenje – kot sveti norec, ki je odkril nektar življenja. Moondog ni paranoik, temveč anti-paranoik: ni prepričan, da vsi delajo proti njemu, temveč da vsi delajo zanj – njemu v prid. Brez zavisti, brez škodoželjnosti, brez zlobe. In Harmony Korine, ki je pri devetnajstih napisal scenarij za Mularijo, kasneje pa režiral šop kultnih filmov (Gummo, Julien Donkey-Boy, Spomladanske počitnice, Trash Humpers, Mister Lonely), poskrbi, da se skupnost, ki živi na tistih plažah, res giblje v Moondogovem ritmu – v genialnem ritmu lenobne, nekoristne, brezskrbne, vesele, psihadelične, ekstatične, katarzične, transcendentne, nepozabne, totalno nalezljive utopije, ki je ne ustavi nobena nevarnost, nobena grožnja, nobena nesreča, nobena rana. Alternativa obstaja. In odtehta vsa tveganja, da boš izgledal kretensko. Moondog je mistik, ki se zabava. ZELO ZA«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Kralj plaže je nedvomno drugačne vrste film – film, ki k ogledu kliče predvsem pogumne in vztrajne. A ti bodo nagrajeni.«
– Denis Valič, RA Slovenija

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj