Last Christmas

Last Christmas

Paul Feig, VB / ZDA, 2019, 103 min, romantična komedija

Kate (Emilia Clarke) sovraži svojo službo v trgovini z božičnimi okraski. Njeno življenje je polno slabih odločitev in ko spozna Toma (Henry Golding), se zdi predobro, da bi bilo res … Pred 35 leti je George Michael napisal pesem, ki je postala klasika; ta božični film je navdihnila njegova glasba.

Božična zgodba, ki potrebuje upanje in srce

“Ljubezensko pismo za vse, ki so se kadarkoli v življenju počutili zmedene ali izgubljene”

Last Christmas je romantična komedija, ki so jo navdihnili ritmi Georgea Michaela.

Idejo o romantični komediji, ki temelji na skladbi Last Christmas pevca Georgea Michaela, je producent David Livingstone razvijal pred desetimi leti. Oskarjevka Emma Thompson je projekt predstavila slavnemu pevcu, ki je bil navdušen. V filmu bomo slišali že znane skladbe pevca, pa tudi nekaj novih, ki še nikoli niso bile objavljene.

V glavnih vlogah zaigrata Emilia Clarke (Igra prestolov) in Henry Golding (Milo za drago, Crazy Rich Asians), zaigrata pa tudi Thompsonova in Michelle Yeoh. Romantično komedijo je režiral Paul Feig (Milo za drago, Vohunka, Dekliščina), scenarij pa sta napisali Thompsonova, ki sodeluje tudi kot producentka, in Bryony Kimmings.

Zgodba

Kate (Emilia Clarke) je mlada ženska, ki živi v Londonu, je malce zmedena, izgubljena in nima obstanka. Dela kot prodajalka v trgovini z božičnimi okraski. Svojo službo, kjer mora biti oblečena v palčico in zvončkljati s škornji, sovraži. Želi pa si uspeti kot pevka, hodi na številne avdicije. Njeno življenje je polno slabih odločitev, za njo je več neuspešnih zmenkov in prav nič ji ne gre po maslu. Ko v njeno življenje vstopi Tom (Henry Golding), ki je njeno čisto nasprotje, se ji življenje obrne na glavo in zdi se preveč dober, da bi bil resničen. In ko se London pripravlja na enega najčudovitejših praznikov v letu – božič, se zdi, da jima bližina ni usojena. A včasih je treba prisluhniti srcu … in treba je imeti upanje.

O produkciji

Producent David Livingstone je pred približno desetimi leti razvijal idejo o romantični komediji, ki temelji na skladbi Last Christmas pevca Georgea Michaela. Iskal je priložnost, da ustvari božično komedijo, ki bi imela večen šarm. Največja praznična znamka, ki se je je lahko spomnil, je bila skladba Last Christmas skupine Wham! »Vsako leto se ponavlja, predvaja se na vsaki radijski postaji, znova in znova. Mislil sem, da bi bilo čudovito to spremeniti v film,« pravi Livingstone.

Producent je idejo predstavil slavnemu tekstopiscu in izvajalcu Georgu Michaelu, ki ga je projekt zanimal. A pogoj je bil, da se v njegovo izvedbo vključi tudi multitalentirano oskarjevko Emmo Thompson. Slednja je šla polna idej do pevca Michaela, sestanek je bil uspešen in projekt je dobil zeleno luč. S soprogom Gregom Wiseom sta pričela razvijati zgodbo, ki pa je bila precej težka, saj sta jo skušala povedati nazaj. Prvi osnutek sta zaupala umetnici Bryony Kimmings. »Šla sem do Michaela in sva se o tem pogovarjala, pri njem sem preživela čudovito popoldne, to je bilo najmanj dve leti pred njegovo smrtjo,« je povedala Thompsonova. »Bil je zelo prijazen, ideja o zgodbi mu je bila všeč, kot tudi elementi, ki so bili družbeno zavestni, saj je bil sam v to vedno zelo vpleten. Pomislila sem, da mi bo v veliko veselje sodelovati z njim in biti del tega,« je še povedala Thompsonova.

Med pisanjem scenarija pa je pevec na božični dan leta 2016 umrl. Ustvarjalna ekipa je bila v dvomih, da bi zgodba sploh kdaj lahko zaživela. »George je zgodbo poznal, vendar scenarija ni mogel prebrati,« je povedal Livingstone. »Zdelo se je, da imamo nekaj čarobnega, a nismo vedeli, kako naprej. Dokler ni nekega dne Greg, Emmin soprog, naletel na Davida Austina, Georgovega prijatelja in menedžerja. David je ponovno oživil projekt. Sestala sva se z Emmo, David nama je zaigral nekaj Georgevih skladb, ki jih še nihče ni slišal. Bilo je neverjetno vznemirljivo, vsem nam je dalo zagon. Imeli smo odličen scenarij in je nekaj, kar ga bo častilo,« je še povedal.

Thompsonova in Livingstone sta potrebovala le še režiserja. Kontaktirala sta Paula Feiga, ki je bil navdušen in rekel, da je treba film posneti še isto leto.

O glavnih likih

Potem ko je Emilia Clarke končala snemanje serije Igra prestolov, so jo producenti takoj želeli za glavno vlogo v romantični komediji Last Christmas. Emilia je vsestranska igralka, ki širi svoj repertoar – od snemanja serij in filmov do gledališke igre na Broadwayu. Režiser Feig je bil nad njo navdušen, vsak dan snemanja ga je preprosto navduševala s svojo profesionalnostjo, humorjem, lepoto in si za glavno vlogo ni predstavljal nobene druge igralke. »Ima čist in prelep glas, in zabavno je bilo videti, kako ga raziskuje. Ne gre za to, da postane pop pevka, temveč da dobi nazaj tisto, kar jo je resnično osrečevalo,« je še dodal režiser Feig.

»Emma je to zgodbo napisala s posebno skrbnostjo in resnico,« pa svoj lik in zgodbo opiše Emilia. »Razume človeško kompleksnost, zgodba slavi negotovost, strašljive trenutke in lepoto biti človek. Film je ljubezensko pismo za vse tiste, ki so se kadarkoli v življenju počutili zmedene ali izgubljene. Podaja sporočilo, polno upanja, da je v redu, če se tako počutiš in da boš kmalu spoznal sebe,« še pravi Clarkova. »Imamo neverjetno srečo, da imamo v filmu nekaj glasbe Georgea Michaela,« še pravi igralka. »Neverjetno je in zame je bilo zabavno. Nikoli ne bi pomislila, da bom snemala film, v katerem bom pela in hkrati bila komična, zato so to zame sanje.«

»Henry je Tom,« pa pravi režiser Feig, ko je znova sodeloval s Henryjem Goldingom (pred tem pri filmu Milo za drago). Ko je Golding prišel na snemanje, mu je dal nasvet, naj bo enostavno takšen, kot je. Želel je pokazati njegovo zabavno in očarljivo plat, lahkotnost duha, kar bi izžareval tudi Tom in opravil je izjemno nalogo. »Njegov lik je enigmatičen, skrivnosten in ima zanimive vidike svoje osebnosti. Je zelo šarmanten, z Emilio sta se ujela in kemija med njima enostavno naredi tisti pravi občutek,« pa pojasnjuje producent Livingstone.

Zanimivosti

Romantično komedijo so snemali v božičnem času v Londonu. Ker je mesto v tem času že tako ali tako lepo okrašeno, so dodali le nekaj lučk in iskric, da je bilo še bolj magično. Da pa so se izognili množicam, ki bi motile potek snemanja, so ustvarjalci večino prizorov na prostem pričeli snemati ob 2. uri zjutraj.

Tudi pevec George Michael je delal v zavetišču za brezdomce. Delal je anonimno.

Film vključuje glasbo Georgea Michaela, tudi grenko-sladko praznično klasiko, po kateri je film dobil naslov. V romantični komediji pa je tudi nov in doslej še neobjavljen material legendarnega dobitnika grammyja, ki je v svoji ikonski karieri prodal več kot 115 milijonov albumov in posnel deset pesmi, ki so zasedle prvo mesto lestvic.

Igralska zasedba

Emilia Clarke, Henry Golding, Michelle Yeoh, Emma Thompson

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj