Mačje pokopališče

Pet Sematary

Kevin Kölsch in Dennis Widmyer, ZDA, 2019, 101 min, grozljivka

Potem ko se družina iz mesta preseli na podeželje, kmalu ugotovi, da se v gozdu blizu njihove hiše, kjer je pokopališče za domače živali, dogajajo nepričakovane in strašljive reči … Nova filmska upodobitev zgodbe iz istoimenskega romana ameriškega mojstra grozljivk Stephena Kinga.

Nekaj nadnaravnega se skriva v gozdu

Zgodba

Zdravnik Louis Creed (Jason Clarke) se z ženo Rachel (Amy Seimetz) in otrokoma Gageom in Ellie preseli iz velikega mesta na podeželje. Ko se družina nastani v veliki hiši, kmalu spozna, da je blizu njihovega novega doma pokopališče za domače živali, ki je na mestu starodavnega grobišča. Spoznajo soseda Juda Crandalla (John Lithgow), ki jih opozori na avtocesto blizu njihove hiše, po kateri ves čas drvijo tovornjaki. Ko njihovo mačko zbije tovornjak, se Louis odloči, da jo bo pokopal na skrivnostnem pokopališču, ki pa zagotovo ni tisto, kar se zdi na prvi pogled … Creedovi spoznajo, da je včasih smrt boljša.

Iz prve roke

»Odraščal sem ob prebiranju Stephena Kinga,« je povedal producent Mark Vahradian. »Roman Mačje pokopališče mi je bil najljubši. Pustil mi je neizbrisno podobo, zato je bilo zame to osebno. Gre za pravo človeško dramo in družinsko tragedijo – dinamiko, ki jo marsikdo razume.«

Da gre za res grozljiv film, potrjuje tudi sam mojster grozljivk Stephen King, ki je pred dnevi na družbenih omrežjih zapisal: »To je grozljiv film. Opozoril sem vas.« Pošalil pa se je na račun svoje pasje ljubljenke: »Molly, ali Stvar zla, sem peljal na predhodno ogledno projekcijo Mačje pokopališče. Ni se vrnila enaka.«

Zanimivosti

Zgodba je že bila prikazana v filmu, in sicer leta 1989.

Idejo za zgodbo je mojster grozljivk Stephen King dobil, ko je mačka njegove hčerke poginila na avtocesti blizu njihovega doma. Mačkino ime Smuckey se v romanu pojavi na grobu na pokopališču.

Filmska ekipa

Film sta režirala Kevin Kölsch in Dennis Widmyer, scenarij pa sta napisala David Kajganich in Jeff Buhler.

Igrajo Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow, Jeté Laurence, Hugo Lavoie, Lucas Lavoie, Obssa Ahmed in drugi.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj