Mali jeti

Abominable

Jill Culton, ZDA / Kitajska, 2019, 97 min, animirana pustolovščina, sinhronizirano

Ko najstnica Yi na strehi bloka v Šanghaju naleti na mladega jetija, ga s prijateljema Jinom in Pengom poimenuje Everest. Skupaj se odpravijo na najvišjo goro na svetu, da bi magično bitje znova našlo svoje starše in dom … Iz studia, ki je ustvaril družinske uspešnice Kako izuriti svojega zmaja.

Pot domov je lahko velika pustolovščina!

Iz studia, ki je ustvaril Kako izuriti svojega zmaja

Podali se bomo na nepozabno epsko pustolovščino v kraje na daljni vzhod. Glavni junak bo tokrat mitološko bitje jeti, ki bo s pomočjo prijateljev skušal najti pot domov. DreamWorks Animation in Pearl Studio predstavljata pustolovščino, ki se odvija v mestu Šanghaj in na stotine kilometrov stran, v zasneženi Himalaji.

Animirano poslastico je režirala Jill Culton (Sezona lova), ki je tudi napisala scenarij. Kot producentka je sodelovala Suzanne Buirgy (Kung Fu Panda 2, Domov), izvršni producent je Tim Johnson (Za živo mejo, Domov, Mravljinec Z), sorežiser pa Todd Wilderman (Troli, Krudovi).

V sinhronizirani različici so glavnim likom glasove posodili igralci Zala Djuric Ribič, Luka Markus Štajer, Gal Žilavec, Alenka Tetičkovič, Pavel Ravnohrib, Žiga Bunič, Nina Skrbinšek, Aja Kobe in drugi.

Zgodba

Ko najstnica Yi (Chloe Bennet, v sinhronizirani različici Zala Djuric Ribič) na strehi svojega bloka v Šanghaju naleti na mladega jetija, ga s svojima neustrašnima prijateljema Jinom in Pengom poimenuje Everest. Vsi skupaj se odpravijo na epsko popotovanje na najvišjo goro na svetu, da bi magično bitje znova našlo svoje starše in dom. Trije prijatelji pa se bodo morali na dolgi poti do gore Everest spretno izogibati premožnemu Burnishu, ki skuša jetija na vsak način ujeti, in zoologinji Dr. Zari, ki ima tudi sama zanj posebne načrte.

O filmu

Animirano pustolovščino je režirala in napisala scenarij Jill Culton, navdih za zgodbo pa je črpala iz svoje mladosti, kjer so njeno domovanje obkrožala veličastna rdeča drevesa in pričela si je predstavljati epsko zgodbo o mladi ženski, ki se znajde na nepredstavljivem razpotju. Večino svojega otroštva je režiserka in scenaristka imela ogromne pse in prav ogromni kosmatinci so postali navdih za žival v risanki.

»Že od samega začetka sem želela narediti jetija ogromnega, kot so bili moji psi. V zgodbo sem vlila vso ljubezen do narave, vsa popotovanja in kampiranja, ki smo jih doživeli. Moj oče je bil zelo rad v naravi in narava je imela za našo družino velik pomen,« še pove režiserka, ki že vrsto let ustvarja in sodeluje pri animacijah.

Cultonovi je bila vedno pomembna tudi glasba, ki izzove čustva, in prav to je želela vzbuditi tudi v tej animaciji. Dekle Yi igra violino in pogosto svoja čustva izrazi z igranjem na violino kot z besedami, mali jeti pa ima čarobnost z glasbenimi podtoni, in zbližala sta se prav z glasbo.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj