Marija Škotska

Mary Queen of Scots

Josie Rourke, VB, 2018, 124 min, zgodovinska biografska drama

Zgodovinska drama spremlja poskus Marije Škotske, da bi s prestola zrinila svojo sestrično, angleško kraljico Elizabeto I. Kraljici tekmici, regentki v moškem svetu, ki sta spremenili tok zgodovine, sta upodobili Saoirse Ronan in Margot Robbie. Nominaciji za oskarja za kostumografijo in masko.

Oster boj med dvema kraljicama

Z zgodovinsko dramo Marija Škotska se vrnemo kar nekaj stoletij v preteklost in smo priča turbulentnemu vladanju in življenju dveh kraljic, Marije Škotske in Elizabete I. ter njunemu medsebojnemu odnosu. Zgodba se odvija v 16. stoletju in spremlja poskus Marije Škotske, da bi s prestola zrinila svojo sestrično, angleško kraljico Elizabeto, za kar je bila več let obsojena na zapor, preden so jo usmrtili.

Kraljici sta upodobili nominiranki za oskarja Saoirse Ronan in Margot Robbie, na režiserski stolček je sedla režiserka Josie Rourke (ki je leta 2011 režirala romantično komedijo Much Ado About Nothing), scenarij za zgodovinsko dramo pa je napisal Beau Willimon po knjižni predlogi Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart avtorja Johna Guya.

Zgodba

Marija, ki je bila rojena kot škotska kraljica in se je pri šestnajstih letih poročila s francoskim kraljem, dobro leto kasneje pa ovdovela, se sooča s pritiski, da se mora ponovno poročiti. Odloči se, da se vrne v rodno Škotsko, da zasede svoj zakoniti prestol. Ker sta Škotska in Anglija spadali pod vladavino nepremagljive kraljice Elizabete I., Marijina namera, da s prestola zrine svojo sestrično, povzroči oster boj med mladima kraljicama ter ogrozi Elizabetino suverenost. Tekmici v dokazovanju moči in ljubezni, predvsem pa regentki v moškem svetu, se morata odločiti, kako bosta igrali igro zakona proti neodvisnosti. Izdaja, upor in zarota znotraj obeh dvorov ogrožajo oba prestola – in za vedno spremenijo potek zgodovine.

Kdo sta bili kraljici?

Marija Škotska se je rodila 8. decembra 1542. Ko je bila stara le 6 dni, je njen oče kralj Jakob V. umrl in tako je nasledila škotski prestol. Večino otroštva je preživela v Franciji, rodni deželi svoje matere, medtem ko so Škotski vladali regenti. Leta 1558 se je poročila s francoskim dofenom, ki je leto kasneje postal kralj Franc II. Francoski. Vladal je le eno leto, saj je pri svojih 16 letih umrl. Marija Škotska se je po njegovi smrti vrnila v rodno Škotsko, da leta 1561 zasede svoj prestol.

Elizabeta I. se je rodila 7. septembra 1533 očetu Henriku VIII. in materi Anne Boleyn (ki so jo usmrtili, ko je bila Elizabeta stara dve leti). Henrika je na angleškem prestolu nasledil Elizabetin polbrat Edward VI., nato za devet dni njena sestrična Lady Jane Grey, sledila pa je njena polsestra, katoliška Marija (ki je bila Henrikov prvi otrok s Katarino Aragonsko). Elizabeta je postala kraljica leta 1558.

O nastajanju filma

»Potem ko so o kraljici Elizabeti posneli več filmov, se mi je zdelo, da je Marija lik, ki si zasluži svoj film. Neverjetno je, kako sta ti dve ženski vladali v svetu moških. V desetih letih, ki jih je Marija preživela na Škotskem, se je precej spreminjalo – imela je dva moža, dve bitki, v njenem življenju je bilo veliko drame,« pripoveduje producent Tim Bevan. Bistvo filma je bilo orisati življenje dveh kraljic v moškem svetu, kako sta uporabljali svoje moči ter kako je bila na koncu ena od njiju premagana. Bili sta zelo močni ženski, ki sta se borili z vso močjo, politiko, ljubeznijo, z vsemi stvarmi, s katerimi se borimo tudi v današnjem času, še pove producent.

Izbira igralk za vlogo kraljic ni bila težka. Irska igralka Saoirse Ronan se je vrsto let nazaj zavezala, da bo igrala Marijo Škotsko. »Verjamem, da je to zgodba, ki jo je treba povedati. Zame je bila to sijajna vloga in vem, da sem imela veliko srečo, da so mi to vlogo zaupali,« je povedala Saoirse, ki je leta 2007 zaigrala v filmu Pokora (Atonement), s svojo igro pa navdušila producente, ki so jo že videli v novih podobnih vlogah.

Ključno pa je bilo najti igralko, ki bo enako zaigrala kraljico Elizabeto. Že od samega začetka je bila režiserka Josie Rourke prepričana, da je Margot Robbie prava izbira. Avstralska igralka je že uživala svetovno slavo z igro v filmih Volk z Wall Streeta in Odred odpisanih, preden je bila nominirana za oskarja v filmu Jaz, Tonya. Rourkova ji je osebno pisala, ji pojasnila svojo vizijo filma ter zakaj jo vidi v liku kraljice. Robbie je bila sprva zadržana, saj je imela do lika Elizabete izjemno spoštovanje. Ko ji je režiserka pojasnila, da bo upodobila kraljico v mladih letih, se je počasi z vlogo poistovetila in jo razumela. Najbolj všeč pa ji je bilo, da bo delala z ženskami – režiserko, producentko Debro Hayward in seveda soigralko Saoirso.

Zanimivosti

• Igralki Saoirse Ronan in Margot Robbie sta se leta 2018 istočasno potegovali za oskarja za glavno vlogo – prva za igro v drami Lady Bird, druga v drami Jaz, Tonya. Nazadnje je zlati kipec šel v roke igralki Frances McDormand (Trije plakati pred mestom).

• V filmu si kraljici delita en samcat prizor, medtem ko se v resničnem življenju nista nikoli srečali v živo – komunicirali sta le preko pisem in odposlancev. Prizor, kjer se kraljici srečata, je bil Saoirsin prvi snemalni dan, medtem ko je bil za Margot zadnji. Med snemanjem se igralki nista videvali, saj je Margot snemala v Angliji, Saoirse pa na Škotskem.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj