Martin Eden

Martin Eden

Pietro Marcello, Italija / Francija / Nemčija, 2019, 129 min, romantična drama

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah, nagrada Art kino mreže Slovenije na LIFFu 2020.

Drugi najboljši film beneškega filmskega festivala 2019.

Zgodba

Ko nekvalificirani delavec Martin Eden sreča Eleno, hčerko bogatega industrialca, je to ljubezen na prvi pogled. Izobražena mlada ženska kmalu postane obsedena z njim. Martin upa, da ga bodo sanje dvignile nad njegovo revno poreklo in se bo lahko poročil z Eleno. Z odločnostjo in na stroške velike družine si prizadeva pridobiti izobrazbo, ki jo njegov razred nikoli ni imel. Podporo dobi tudi pri starejšemu prijatelju, levičarskem intelektualcu Russu Brissendenu. Martin se kmalu zaplete v socialistične kroge, kar pa vodi le destruktivno tesnobo… pa tudi do konflikta z Eleno in njenim meščanskim svetom. Njegova želja je, da bo nekoč dosegel mesto med literarno elito.

Martin Eden je sicer roman iz leta 1909 najpogosteje prevajanega ameriškega književnika Jacka Londona. Prvič je bila serijsko objavljena v reviji The Pacific Monthly od septembra 1908 do septembra 1909, v knjižni obliki pa jo je objavil Macmillan septembra 1909.

Igrajo

Jessica Cressy, Luca Marinelli, Marco Leonardi, Pietro Ragusa, Vincenzo Nemolato

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj