Metulj

Papillon

Michael Noer, Češka / Španija / ZDA, 2017, 133 min, kriminalna pustolovščina

Film po eni najbolje prodajanih avtobiografij prikazuje devet poskusov pobega Henrija Charrièreja (Charlie Hunnam), ki so ga leta 1932 obsodili na dosmrtno prisilno delo na Hudičevem otoku. Njegovega pajdaša igra oskarjevski nominiranec Rami Malek (Bohemian Rhapsody).

Rami Malek in Charlie Hunnam v priredbi ene najbolj prodajanih avtobiografij na svetu. Največja zgodba o pobegu, kadarkoli povedana.

“Pomagaj mi, da preživim – in financiral bom vsak poskus tvojega pobega.”

Film sledi epski zgodbi Henrija Charrièreja – Metulja, ki so ga leta 1932 zaradi umora obsodili na dosmrtno prisilno delo v zloglasni kazenski koloniji na Hudičevem otoku, čeprav je do konca življenja trdil, da ni kriv. Popisuje devet poskusov njegovega pobega iz krutih zaporov Francoske Gvajane. Naposled ga za kazen pošljejo na Hudičev otok, s katerega ni še nikomur uspelo pobegniti. Odločen, da si izbori svobodo, se Metulj spoprijatelji z ekscentričnim obsojenim imitatorjem Louisom, ki se v zameno za zaščito strinja s financiranjem Metuljevega pobega …

V tokratni adaptaciji zgodbe, ki jo je režiral Michael Noer, se v glavni vlogi kot Henri Charrière odlično odreže Charlie Hunnam (Kralj Artur: Legenda o mečuSinovi anarhijeOgneni obroč), njegovega prijatelja in pajdaša Louisa Dego pa je upodobil dobitnik zlatega globusa in aktualni oskarjevski nominiranec Rami Malek (Bohemian RhapsodyMr. Robot).

Metulj je vznemirljiva pustolovščina in močan portret moči človeškega duha, celo v situacijah popolne nečlovečnosti. 

Zanimivosti

Henrija Charrière je vzdevek Metulj dobil po tetovaži na prsih, ki naj bi pri zaporniku simbolizirala hrepenenje po svobodi.

Znameniti roman Metulj, ki je izšel v sedemdesetih letih 20. stoletja, je literarizirana Charrièrova avtobiografija. Knjiga velja za eno najbolje prodajanih avtobiografij na svetu. Od njene prve izdaje je izšlo že več kot 239 ponatisov, prevedena pa je bila v 21 jezikov.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj