Moonage Daydream

Moonage Daydream

Brett Morgen, ZDA / Nemčija, 2022, 140 min, glasbena biografska drama

Osupljivo avdiovizualno doživetje nas odpelje na kalejdoskopsko popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najplodovitejših, najvplivnejših in najbolj neulovljivih umetnikov našega časa. Film, ki se ponaša z množico še nikoli videnih posnetkov, je bil premierno prikazan v Cannesu.

Vizionarski režiser Brett Morgen je upodobil kreativno glasbeno pot Davida Bowieja.

Glasba enega največjih in najvplivnejših umetnikov našega časa, pevca Davida Bowieja, prihaja v kinematografe. Biografski dokumentarec Moonage Daydream (poimenovan po pevčevi istoimenski skladbi), ki ga je režiral Brett Morgen, prav tako pa napisal scenarij in film produciral, osvetljuje življenje in genialnost Davida Bowieja.
 
Celovečerna izkustvena kinematografska odiseja Bretta Morgna (The Kid Stays in the Picture, Cobain: Montage of Heck, Jane) je povedana skozi vzvišene, kalejdoskopske in še nikoli videne posnetke, nastope in glasbo, raziskuje pa ustvarjalno, glasbeno in duhovno potovanje Bowieja. Film temelji na osebni pripovedi Bowieja in je prvi uradno odobreni film o umetniku.
 
Brett Morgen: »Bowieja ni mogoče definirati, lahko ga le doživimo …«
 
David Bowie, ki velja za enega največjih umetnikov našega časa, že več kot 50 let premika kulturo. Dokumentarec Moonage Daydream je prvi posthumni film o Bowieju, ki so ga skrbniki pevčeve umetniške zapuščine odobrili. Režiserju Morgnu so leta 2017 omogočili dostop do pevčeve obsežne zbirke, v kateri so redke in še nikoli videne risbe, posnetki, filmi in dnevniki, njegova ustvarjalna dela in osebni arhivi pa obsegajo več kot pet milijonov primerkov umetniških del.
 
Skozi svojo kariero in skozi generacije nas je Bowie učil, da so naše razlike naše prednosti. V dokumentarcu nam Bowie ponuja načrt, kako preživeti 21. stoletje in vabi občinstvo, da slavi njegovo zapuščino, doživlja vpliv kot še nikoli doslej ter se potopi v edinstveni svet, ki je “Bowie”.
 
Raziskovanje izjemno bogatega arhiva in večletno montiranje
 
Režiser Brett Morgen je spoznal pevca Davida Bowieja leta 2007 in mu predstavil nekaj povsem drugačnega od Moonage Daydreama, neke vrste nefikcijo brez arhivskih posnetkov, ki bi zahtevala snemanje po vsem svetu, a se Bowieju ni zdel pravi trenutek za snemanje filma. Ko je režiser po pevčevi smrti pričel raziskovati Bowiejevo zapuščino, je doživel srčni napad. Od takrat dalje se je režiserjev pogled na film spremenil in pevčeva razmišljanja o smrtnosti in staranju ter njegov pristop k življenju so pričeli oblikovati drugačno zasnovo filma. Režiserju Morganu so leta 2017 namreč omogočili dostop do pevčeve obsežne zbirke, v kateri so redki in še nikoli videni posnetki, filmi, risbe in dnevniki, pevčevi ustvarjalna dela in osebni arhivi pa obsegajo več kot pet milijonov primerkov umetniških del. Za režiserja je bila izjemna čast in edinstven občutek, da je imel prvi dostop do arhiva in je bil med raziskovanjem pevčevega dela popolnoma navdušen.
 
Morgen je štiri leta sestavljal film in še dodatnih 18 mesecev oblikoval zvočno kuliso, animacije in barvno paleto. Za film je ekipa za zvok – vključno z Bowiejevim dolgoletnim sodelavcem, prijateljem in glasbenim producentom Tonyjem Viscontijem ter z oskarjem nagrajenim mešalcem zvoka Paulom Masseyem (Bohemian Rhapsody) – na novo zmiksala in prevedla Bowiejeve izvirnike za kinematografe, ki bodo predstavljali dokumentarec v več različicah (12.0, 5.0, Atmos in 7.1/5.1.)
 
Skozi svojo kariero in skozi generacije nas je Bowie učil, da so naše razlike naše prednosti. V dokumentarcu nam Bowie ponuja načrt, kako preživeti 21. stoletje in vabi občinstvo, da slavi njegovo zapuščino, doživlja vpliv kot še nikoli doslej ter se potopi v edinstveni svet, ki je “Bowie”.
 
Zanimivosti
 
David Bowie se je večinoma ukvarjal z glasbo in filmom, raziskoval pa je tudi različna druga umetniška področja, kot so ples, slikarstvo, kiparstvo, video kolaž, pisanje scenarijev, igro in gledališče v živo.
 
Film je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu.
 

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj