Morena

Murina

Antoneta Alamat Kusijanović, Hrvaška, Slovenija, Brazilija, ZDA, 2021, 92 min, drama, triler, 15+

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili sončne jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot izvršni producent podpisuje Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. LIFFe 2021.

Zgodba

Napeti odnos med šestnajstletno Julijo in avtoritarnim očetom Antem se začne krhati, ko na njihov dom na jadranskem otoku prispe stari družinski prijatelj. Medtem, ko se njen oče trudi, da bi dosegel poslovni dogovor, se premožni in karizmatični gost Juliji vedno bolj odpira in vzbuja njen upor do staršev. Med vikendom, napolnjenim z velikimi pričakovanji, Julia vleče svojo družino v nevaren vrtinec strasti in nasilja.

Festivali, nagrade

Cannes (zlata kamera za najboljši prvenec), Festival slovenskega filma 2021 (nagrada Art kino mreže Slovenije, vesna za najboljši zvok), LIFFe 2021

“Film Morena nas je osvojil z vsebinsko večplastnoastjo, vizualno estetiko, režijskim presežkom in izdelanimi igralskimi stvaritvami. Z odprtimi usti smo doživljali intenzivnost družinskih odnosov, nevzdržno stopnjevanje napetosti in mamljivost pobega iz raja.”

– utemeljitev nagrade Art kino mreže Slovenije na 24. Festivalu slovenskega filma (2021)

Igrajo

Gracija Filipović, Danica Curcić, Leon Lučev, Cliff Curtis, Jonas Smulders, Niksa Butijer, Mislav Cavajda

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj