Če ne morete v kino:

od 1. 2. do 31. 12.

Nad oblaki

SpaceBoy

Olivier Pairoux, Belgija, 2021, 100 min, podnapisi, 10+

Je mogoče poleteti nad oblake? Jim in Ema v drzni pustolovščini odkrivata, da je med zemljo in vesoljem še prostor za odkrivanje. Tudi samega sebe.

Enajstletni Jim je navdušen nad vesoljem in znanostjo. Kaj ne bi bil, ko pa je njegov oče Graham priznan astrofizik, ki naj bi kmalu poletel v vesolje! Z očetom se preselita v majhno mesto z observatorijem, kjer naj bi Jim po mamini smrti dobil priložnost za svež začetek. V novi šoli ga takoj vključijo v tekmovanje za najboljši znanstveni projekt. Učiteljica mu za partnerico določi Emmo, ki se je po dolgi bolezni pravkar vrnila v šolo. Jim v hipu dobi idejo, da bi poustvarila Kittingerjev projekt Excelsior: to je balon s helijem, ki je avtorja prvotne ideje leta 1960 ponesel tako visoko, kot ni letel še noben človek. Emma nad tem sprva ni navdušena, kmalu pa premagovanje gravitacijske sile tudi zanjo dobi pomen: svoboda od pretirane skrbi staršev. A Jimu tla pod nogami spodnese novica, da se je oče odpovedal poletu v vesolje. Jim se še bolj trmasto pogrezne v svet fizikalnih zakonov in se trudi na vse pretege uspešno dokončati šolski projekt. Tekmovanje je tik pred vrati, a zdi se, da bosta Emma in Jim kmalu odkrila še več kot mejo med nebom in zemljo. Gre za režiserjev prvenec, ki ga je navdihnilo njegovo lastno navdušenje nad vesoljem. To po njegovem ne prinaša le znanstvenih dosežkov, temveč za človeka odpira vrata domišljij, pogumu in je način spoznavanja samega sebe. Kot je Jima za vesolje navdušil oče, je režiserja nekoč navdušila njegova mama.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za 2. in 3. triado OŠ).
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
želja po letenju, navdušenje nad vesoljem, sklepanje novih prijateljstev, selitev v novo okolje, pritisk staršev, svoboda, premagovanje lastnih meja in strahov, spoznavanje samega sebe, pomen domišljije

Uporabno pri predmetih:
družba, razredna ura, naravoslovje, matematika, naravoslovje in tehnika, tehnika in tehnologija, fizika, francoščina

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj