Najboljši rojstni dan

Best Birthday Ever

Michael Ekbladh, Nemčija / Nizozemska / Švedska, 2021, 70 min, družinska animirana pustolovščina, sinhronizirano, 4+

Zajček Karelček z ljubečo družino živi v hiši na robu mesta. Kot mnogi petletniki tudi on hodi v vrtec in se igra s prijatelji. Navajen je, da je vsa pozornost staršev namenjena njemu … Po priljubljenih kratkih zgodbah. Film je primeren tudi za mlajše otroke in za prvo izkušnjo celovečernega filma.
Vsak otrok ima rad svoj rojstni dan in nepričakovane dogodivščine!
 
Zgodba
 
Zajček Karelček z ljubečo družino in hišnimi ljubljenčki živi v hiši na robu mesta. Kot mnogi petletniki tudi on hodi v vrtec in se igra s prijatelji v soseščini. Navajen je, da je vsa pozornost staršev namenjena njemu – a vse se spremeni, ko se rodi njegova sestrica Klara. Za Karelčkov rojstni dan bi morali z družino k jezeru na piknik, a kaj ko Klara ne neha jokati in zatem dobi še vročino! Ali res ni mogoče Klare zamenjati za starejšega brata? Karelček je jezen, ker je sestrica pokvarila njegov nepomembnejši dan, a ga razočaranje pripelje v nepričakovano pustolovščino z najboljšo prijateljico Moniko.
 
Film je posnet po kratkih zgodbah avtorice Rotraut Susanne Berner, ki so v slovenščini izšle pri Mladinski knjigi: Karelčkove zgodbice in Nove Karelčkove zgodbice.
 
Iz prve roke
 
»Velika dogodivščina je režirati kakovosten in vznemirljiv film za mlajše otroke. Povedati zgodbo iz njihove posebne perspektive. Zgodbo o pogumu, sprejemanju, odraščanju in razumevanju potreb drugih.«
– Michael Ekbladh
 
O avtorju
 
Michael Ekbladh je študiral animacijo in vizualno umetnost v Kanadi. Kot režiser, animator in oblikovalec deluje od leta 1985. Je tudi solastnik producentske hiše Sluggerfilm, kjer deluje kot producent TV-serij in filmov. Bil je tudi soavtor celovečernega animiranega filma Pošast Moli, ki smo ga predvajali tudi v Mestnem kinu Ptuj. Najboljši rojstni dan je njegov prvi samostojni celovečerec.
 
Kritike
 
»Zgodbi bodo najmlajši zlahka kos – tudi če se pojavi lisica, prave nevarnosti ni. Karelček se obnaša prav kakor majhni otroci: ni brez napak in zna biti prav trmast. Zato ga imajo otroci zelo radi, ker je prav tak kot oni. Režiser Michael Ekbladh, ki ga poznamo že iz filma Pošast Moli (2016), za mlado občinstvo ne uporabi otročjih ali norčavih prijemov, temveč zajčje like upodablja zelo resno. Skladbe Annette Focks in Uda Schöbla, ki so tako spevne kot jutranje pesmice v vrtcu, zgodbo spremljajo v prijetnem ritmu, a je ne preobremenijo. Poletni film za male v spremstvu velikih.«
– Katrin Hoffmann, EPD Film
Rajanje z zajčkom
8. 10. 2022

Rajanje z zajčkom

Kino vrtiček s filmom Najboljši rojstni dan

Ogledali smo si risanko o zajčku Karelčku, ki mu za rojstni dan ni šlo vse po načrtih. Kljub nepričakovanim dogodivščinam pa je imel lepo praznovanje z družino in prijatelji. Po filmu smo se še naplesali in naigrali z zajčkom.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj