Ne pozabi dihati

Ne pozabi dihati

Martin Turk, Slovenija, 2019, 98 min, mladinska drama

Za petnajstletnega Klemna se vse spremeni v trenutku, ko se njegov tri leta starejši brat Peter zaljubi v prelepo vrstnico Sonjo ... Intimna drama o skrivnostih poletja, odraščanju v malem mestecu in ob bližnji reki, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju.

Zgodba

Za 15-letnega Klemna se vse spremeni v trenutku, ko se njegov tri leta starejši brat Peter zaljubi v prelepo vrstnico Sonjo. Film o skrivnostih poletja.

Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev.

Izjava režiserja

Ne pozabi dihati je intimna drama o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju. Skozi oči 15-letnika sem želel prikazati to naporno obdobje adolescence, ki je zaznamovano z nespametnimi izpadi, nerodno zmedenostjo, neomajano aroganco, predvsem pa s strahom pred izgubo osebe, ki ti je v tistem trenutku najpomembnejša. Hkrati so neizbežni del tega obdobja tudi simpatije in privlačnosti, ki mlademu moškemu omogočijo prestop v svet odraslih. Verjamem, da gre za formativne, vsem znane in univerzalne vtise, ki smo jih v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali naše osebnosti.”
– Martin Turk

Mnenja

»V Ne pozabi dihati spremljamo “veliko prebujenje” glavnega protagonista, ki se ne odvije samo zaradi tega, ker je lik pač vstopil v ključno obdobje svojega odraščanja, temveč ker je ta proces sprožila kulisa vročega poletja v objemu neokrnjene narave. Prav poletje na provinci je tu do tolikšne mere pomembno za tok pripovedi, da letnega časa ne moremo pojmovati le kot scenografsko ozadje, temveč narava sama igra vlogo osrednjega filmskega lika. In to ne kar kateregakoli lika – poletje je tisti vrhovni demiurg, božja roka, ki kot v kakšni grški drami z vso silo vrže svoje junake v svet in jih sooči s preizkušnjami, katerih razpleta ni mogoče napovedati in katerih posledice se bodo zavedali šele mnogo kasneje. Vnaprej je jasno le eno – to bo to tisto eno nepozabno poletje, ki bo za vedno zaznamovalo njihova življenja.«
– Matic Majcen, filmski kritik

»…Zato je Ne pozabi dihati film, ki ga bodo začutili tisti, ki se sami nahajajo v vrtincih nerazumljivih, a silovitih hrepenenj, razočaranj, pričakovanj … in mislijo, vedo ter čutijo, da so hkrati nihče in nekdo, nič in vse … Začutili ga bodo tudi tisti, ki so že prestopili prag prihodnjega, a je spomin na ranljive trenutke prehajanja še kako živ in otipljiv. Začutili pa ga bomo tudi tisti, ki smo nemara ta razviharjena čustva in vznemirljive občutke “v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali našo osebnost”, kot pravi avtor filma sam. Kajti gledamo ga lahko kot opomnik, da se vsaka nova generacija sicer oblikuje po svoje, a na osnovah skupnega, univerzalnega soočanja s strašljivo skrivnostnimi globinami svojega duha in nedoumljivega sveta.«
– Andrej Šprah, filmski teoretik

Igrajo

Iva Krajnc Bagola, Jakob Cilenšek, Klara Kuk, Matija Valant, Miha Rodman, Nikola Đuričko, Ronja Matijevec Jerma, Tine Ugrin


Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (od 7. razreda OŠ naprej).

Osnovna tema filma je obdobje odraščanja. Ne pozabi dihati govori o odnosih v družini, prvi ljubezni, posesivnosti, mladostniški nepremišljenosti in o soočanju z izgubo ljube osebe.

Film je primeren od 7. razreda dalje in je odlično izhodišče za pogovore z učenci pri predmetih slovenščina, sociologija, psihologija in pri razrednih urah.

Pri izbirnem predmetu Filmska vzgoja bo učiteljem v pomoč pedagoško gradivo, ki je nastalo v sodelovanju s filmskim kritikom Maticem Majcnom. Gradivo temelji na obravnavi filmskega žanra, strukture in nostalgije v živi sliki. Vključuje tematska vprašanja in učne liste, s pomočjo katerih učenci analizirajo ključne prizore in filmske like.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj