Noč čarovnic

Halloween

David Gordon Green, ZDA, 2018, 109 min, grozljivka

Po štirih desetletjih od prvega filma Noč čarovnic se Jamie Lee Curtis vrača v ikonični vlogi Laurie Strode in se končno sooči z Michaelom Myersom (Nick Castle), zamaskiranim moškim, čigar morilskemu pohodu je takrat komaj ušla ... Pri produkciji sta sodelovala mojstra grozljivk John Carpenter in Jason Blum.

Sooči se s svojo usodo

Ene najgrozljivejših epizod v kultni franšizi Noč čarovnic, že enajsto nadaljevanje, prihaja na velika platna točno štirideset let po prvem delu iz leta 1978.

V svoji ikonični vlogi Laurie Strode se vrača igralka Jamie Lee Curtis, ki se bo končno le soočila z Michaelom Myersom, zamaskiranim morilcem, ki jo je preganjal vsa ta leta, potem ko je komaj ušla njegovemu morilskemu pohodu na noč čarovnic pred štirimi desetletji. Morilca Myersa bo, tako kot v prvem delu, tudi sedaj upodobil Nick Castle.

V najnovejši grozljivki kot izvršni producent sodeluje mojster grozljivk John Carpenter, moči pa je združil s trenutno vodilnim producentom grozljivk Jasonom Blumom (Zbeži!RazcepljenOčiščenjeParanormalno). Scenarij za zgodbo, ki razkriva nove sledi dogodkov iz prvega dela iz leta 1978, sta napisala David Gordon Green in Danny McBride, Green pa je srhljivko tudi režiral. Producenta sta tudi Malek Akkad, ki je produciral vse prejšnje dele srhljivke, ter Bill Block, izvršna producenta pa Green in McBride.

Zgodba

Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) se štiridesetih letih po morilskem pohodu zamaskiranega moškega Michaela Myersa pripravlja na njegov prihod. Ko mu uspe uiti iz zapora, Laurie preti nevarnost.

Medtem ko je Laurie zadnja leta živela v strahu in negotovosti in bila ves čas paranoična, skuša njena hčerka Karen (Judy Greer), kljub temu, da so jo kot majhno deklico mami odvzeli, živeti brez strahu pred morilcem. Svoji hčerki Allyson (Andi Matichak) želi zagotoviti brezskrbno življenje in jo obvarovati pred podobno situacijo, kot jo je doživela njena babica. A ko morilec pride na prostost, svojih žrtev ne izbira …

Z glavno junakinjo Laurie, ki se je kot najstnica uspela boriti proti morilcu, so od tiste usodne noči brez dvoma mnogi povezani. »Laurie Strode je bilo bistro dekle v srednji šoli, ki je šele začenjalo živeti. Učila se je in pripravljala na fakulteto, ko se je pojavil Michael Myers. V nekaj trenutkih se je njeno življenje obrnilo na glavo, česar ni nikoli pričakovala. Preostanek njenega življenja je ta film. Štirideset let kasneje je tej ženski jasno, da se bo Michael vrnil ter da morajo biti ona in njena družina na to pripravljeni … a nihče je ne posluša,« o svoji vlogi pripoveduje Curtisova.

In kdo je njen največji sovražnik? »Michael Myers je s svojo masko in uniformo delavca na bencinski črpalki lik, ki je med človekom in nadnaravnim. On je ultimativna sila zla in ima samo en cilj: da vas ubije. Michael Myers je neusmiljena sila narave. Samo prihaja in morate se mu umakniti,” je lik morilca opisal izvršni producent in mojster grozljivk John Carpenter.

Igralec Nick Castle je prvi zaigral zamaskiranega morilca leta 1978, v najnovejšem delu pa je njegovo vlogo v večini prevzel kaskader in igralec James Jude Courtney, ki je svojo nalogo tako dobro opravil, da je pogosto prestrašil svoje soigralce in druge člane filmske ekipe. Kljub temu, da se Castle v filmu sicer za kratek čas pojavi kot morilec, zakrit z masko, daje vse zasluge svojemu igralskemu kolegu Courtneyu. Dajal mu je navodila pri najmanjših podrobnostih, kot na primer, kako Myers obrne glavo in jo nagne, ko opazuje svojo žrtev ali način, kako sedi in podobno.

Pri vsej zgodbi je imela precej pomembno vlogo seveda tudi maska. Ker je le minilo štirideset let, se je tudi maska “postarala”. Stilist Christopher Nelson, ki je prejel oskarja za make-up za film Odred odpisanih, je imel pri filmu Noč čarovnic zelo pomembno vlogo. Preučeval je, kako se lateks z leti razkraja. Ugotovil je, da postaja krhek, se mečka, zvija in povesi. Vse to je moral upoštevati pri oblikovanju nove maske, a pri tem še vedno skušal obdržati izraz in obliko, kot ju je imela izvirna maska pred štirimi desetletji.

Zanimivosti

Jamie Lee Curtis je zaigrala že v petih filmih o noči čarovnic: Noč čarovnic (1978), Noč čarovnic 2 (1981), Noč čarovnic: 20 let pozneje (1998), Noč čarovnic: vstajenje (2002) in Noč čarovnic (2018).

Najnovejši del Noč čarovnic ne upošteva dogodkov, ki so se zgodila v nadaljevanjih po prvem delu, temveč se nadaljuje natanko štirideset let po zgodbi iz prvega dela.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj