Projekcije filma:

nedelja, 21. april, 17.00

Noetova barka: Glasbena pustolovščina

Noah's Ark

Sergio Machado in René Veilleux, Brazilija / Indija, 2024, 94 min, glasbena animirana pustiolovščina, sinhronizirano

V zabavni in vznemirljivi animirani pustolovščini spremljamo dogodivščine dveh miši, Vilija in Toma, ki se ob svetovnem potopu skrivaj vkrcata na Noetovo barko. Tam ugotovita, da njunih težav še ni konec, saj bosta morala premagati muhe brezobzirnega leva. To pa lahko storita le z – glasbo.

Zgodba, ki jo pripovedujejo že tisoče let, a še nikoli tako

Zabaven in izviren pogled na eno najbolj ikoničnih in znanih zgodb vseh časov s prikupno kombinacijo humorja, šarma in ljubkih likov. V tej šaljivi in vznemirljivi animirani pustolovščini spremljamo dogodivščine dveh miši, Vilija in Toma, ki se ob svetovnem potopu na skrivaj vkrcata na Noetovo barko. Ko mislita, da je njunih težav konec, ugotovita, da morata premagati muhe brezobzirnega leva, kar pa lahko storita z edinim orožjem, ki ga premoreta: glasbo. Glavnima likoma, Viliju in Tomu, bosta v slovenski sinhronizirani različici glasove posodila Klemen Bunderla (Vili) in Mirko Medved (Tom).

V kino prihaja sinhronizirana animirana glasbena pustolovščina Noetova barka. Klasična zgodba, ki jo poznamo vsi, bo tokrat predstavljena in povedana na način, ki bo navdušil tako otroke kot njihove starše, prinesel pa ne bo samo zabavo, ampak tudi pomembno sporočilo.

Noetova barka je zabaven in izviren pristop k eni najbolj znanih zgodb vseh časov s čudovito kombinacijo humorja, šarma in simpatičnih likov. Film spremlja dve miški, karizmatičnega pesnika s strašno tremo ter nadarjenega in očarljivega kitarista. Ko se začne povodenj, smeta na Noetovo barko vstopiti le po en samec in ena samica vsake vrste. S pomočjo pretkanega škripanja in sreče, ki se jima je nasmehnila, Vini in Titu uspe neopaženo vstopiti na barko in preprečiti spopad med mesojedci in rastlinojedci. Živali izvajajo niz klasičnih pesmi, ki jih je navdihnil slavni pesnik Vinícius de Moraes. Ali lahko naša skrivna potnika z glasbo razbijeta napetost in vsem zaprtim bitjem pomagata preživeti 40 dni in 40 noči?

Zgodba

V tej šaljivi in vznemirljivi animirani pustolovščini spremljamo dogodivščine Vilija in Toma, ki sta izjemno glasbeno nadarjeni miši. Po naključju izvesta, da se bliža vesoljni potop ter da bo Noe s svojo barko poskušal rešiti živali. Žal pa bo lahko na barko sprejel samo en par vsake vrste. Ker je njuno prijateljstvo in preživetje ogroženo, za pomoč prosita deklico Suzano, Noetovo nemirno vnukinjo, da bi ju na ladjo vtihotapila, vendar Suzani žal spodleti, Vini in Tom pa se ob začetku velikega potopa ločita.

Po nizu nenavadnih dogodivščin, vključno z vkrcanjem na skrivno »miniaturno barko«, ki jo vodi ščurek Alfonzo, se Tomu in Viliju končno uspe ponovno združiti na veliki Noetovi barki, kjer pa se pravi izziv šele začne. Soočiti se morata z muhastim levom Branetom, ki je na ladji vzpostavil pravi režim tiranije in je naklonjen le močnejšim živalim, manjše in šibkejše pa zatira. Da bi vzpostavila mir in pravičnost na barki, se morata Tom in Vili soočiti z levjo avtoriteto in pohlepom z edinim orožjem, ki ga premoreta – z glasbo.  

Učenje skozi animirani film in pomembna sporočilnost za najmljajše

Ideja v ozadju Noetove barke je ponoviti to klasično zgodbo na zabaven način, poln akcije in humorja, vendar z dodatkom večjega pomena in politične bajke. Barka predstavlja naš planet, kateremu grozijo podnebne katastrofe, pomanjkanje hrane, spori za oblast ter nesmiselni in kruti tirani.

Poslanstvo animiranega filma Noetova barka je, da se z otroki vseh starosti pogovarjamo o perečih in sodobnih temah, a na način, ki ga lahko razumejo. Film je namenjen mlajšemu občinstvu, vendar pa zgodba vsebuje humorne vložke, v katerih bodo uživali tudi odrasli.

Sporočilnost Noetove barke je strpnost, empatija in sprejemanje drugačnosti, saj se morata naša protagonista med potovanjem naučiti, da morajo šibki združiti moči v boju proti skupini močnejših. V boju z veliko močnejšim sovražnikom se morata Tom in Vili zanesti na nepričakovane zaveznike, kot so prijazen, a nezanesljiv ščurek, rastafarijanski črv, najstniška bolha in ekscentrična muha. S svojo zvitostjo in glasbenim talentom ta nenavadna skupina dokaže, da sta umetnost in razumevanje vedno najboljši način za boj proti barbarstvu.

Glavnima likoma, Viliju in Tomu, sta v slovenski sinhronizirani različici glasove posodila Klemen Bunderla (Vili) in Mirko Medved (Tom).

Igrajo

Rodrigo Santoro, Marcelo Adnet, Alice Braga

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj