Novi val – 40 let kasneje

Novi val – 40 godina nakon

Nikola Knežević in Olga Kepčija, Hrvaška, 2022, dokumentarni

Dokumentarec o fenomenu punka in novega vala, morda najpomembnejšem glasbenem gibanju v bivši Jugoslaviji, pripoveduje zgodbo štirih novovalovskih albumov: Paket aranžman, Šarlo akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad …, Električni orgazam – Električni orgazam in Haustor – Haustor.

Film avtorja in scenarista Nikole Kneževića, ki se je zraven Olge Kepčija podpisal tudi pod režijo, spremlja zgodbo štirih novovalovskih albumov, s katerimi Croatia Records slavi 40 let novega vala: Paket aranžman, Šarlo akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad …, Električni orgazam – Električni orgazam in Haustor – Haustor.

Hkrati nas vrača v obdobje pred 40 in več leti, v čas punka in novega vala, z bendi in glasbeniki, ki so bili takrat aktivni. Govori o fenomenu novega vala in dejstvu, da se še danes z enakim žarom govori o tem morda celo najpomembnejšem glasbenem gibanju v bivši Jugoslaviji.

Dokumentarni film so snemali večinoma v Zagrebu in Beogradu. V njem slišimo nekatere izmed glavnih akterjev novega vala, kot so Srđan Gojković iz Električnega orgazma, Srđan Sacher in Darko Rundek iz Haustora, Zdenko Kolar iz VIS Idola ter Jurij Novoselić in Max Juričić iz skupine Film, del filma so producenti, glasbeni kritki in novinarji, oblikovalci in fotografi, uporabljeni pa so tudi arhivski posnetki televizije CMC, v katerih lahko vidimo pokojnega Vlada Divljana iz VIS Idoli ter Dušana Kojića Koju iz Šarla akrobate i Discipline kičme.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj