Novice sveta

News of the World

Paul Greengrass, ZDA / Kitajska, 2020, 118 min, pustolovska drama

Iskanje lastne pripadnosti

Oskarjevec Tom Hanks se predstavlja v ganljivi zgodbi Novice sveta, ki jo je napisal in režiral Paul Greengrass. Film spremlja usodo mladega dekleta, potem ko ji pripovedovalec novic pomaga pri iskanju doma.

Pustolovska drama, ki jo je režiser Greengrass napisal skupaj z Lukom Daviesom, temelji na instoimenskem romanu ameriške pisateljice in pesnice Paulette Jiles. Ob Hanksu v drami zaigra 12-letna nemška igralka Helena Zengel (Razbijalka sistema). Producenti filma so Gary Goetzman (franšiza Mamma Mia!, Greyhound), Gail Mutrux (Dansko dekle, Donnie Brasco) in Gregory Goodman (22 July, 8 milj).

Zgodba

Pet let po koncu državljanske vojne se stotnik Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks), veteran v treh vojnah, seli iz mesta v mesto in kot pripovedovalec zgodb deli novice o predsednikih in kraljicah, veličastnih spopadih, uničujočih katastrofah in dogodivščinah z daljnih koncev sveta.

Na ravnicah Teksasa mu pot prekriža desetletna Johanna (Helena Zengel), ki so jo pred šestimi leti ugrabili Indijanci in jo vzgajali kot svojo. Johanno, ki je sovražna do sveta, ki ga še ni doživela, želijo proti njeni volji vrniti biološkima teti in stricu.

Kidd pristane na to, da bo dekle dostavil tja, kamor po zakonu pripada. Med iskanjem kraja, ki mu bosta lahko rekla dom, pa bosta prepotovala na stotine kilometrov po neusmiljeni divjini in se spoprijemala z izjemnimi izzivi.

Iz prve roke

»Zgodba se dogaja v grenko razdeljenem in nevarnem svetu ter predstavlja odkritje tako za stotnika Jeffersona Kyla Kidda (ki ga igra Tom Hanks) kot za deklico Johanno (upodobi jo igralka Helena Zengel). Oba lika sta izgubljena na več načinov in iščeta svojo pripadnost. In to daje potovanju izjemno čustveno moč. Kidd in Johanna doživljata velike dogodivščine, hkrati premagujeta velike nevarnosti, film pa predstavlja potovanje k odrešitvi.«
– Paul Greengrass, režiser in scenarist

»Zelo rad poslušam odlično zgodbo, kot jo tudi pripovedujem in prav zato sem bil navdušen, da igram stotnika Kidda. Je pripovedovalec zgodb, je zagnan, čustven, plemenit in ga iskanje resnice gane. Kidd je želel gledalcu sporočiti pristen svetovni nazor, ker je vedel, da se skupaj z izobrazbo in zabavo v branju novic, ki jih je podal, lahko izmenjajo razsvetljenske moči.« Nad svojo soigralko, dvanajstletno Heleno Zengel, ki je upodobila Johanno, pa je Hanks popolnoma navdušen: »Ne morem dovolj poudariti neverjetne moči mlade Helene Zengel. Verjamem, da se igralci rodijo. Ne moreš se naučiti, kako biti igralec, to pač si. Njene tišine, njene oči, njen instinkt – morda nima občutka, kakšna so pravila igranja, a vendar jih že implicitno pozna.«
– Tom Hanks, glavni igralec

Igralska zasedba

Tom Hanks, Helena Zengel, Tom Astor, Travis Johnson, Andy Kastelic, Ray McKinnon, Mare Winningham, Jeffrey Ware, Chris Bylsma

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj