Ona ve

She Said

Maria Schrader, ZDA, 2022, 135 min, drama

Drama o spolnih zlorabah v Hollywoodu je posneta po delu raziskovalnih novinark New York Timesa, ki sta poročali o škandalih filmskega producenta Harveyja Weinsteina in spodbudili gibanje #MeToo. Po scenariju oskarjevke Rebecce Lenkiewicz v režiji Marie Schrader. Igrata Carey Mulligan in Zoe Kazan.
Navdihnjeno z resničnimi dogodki
 
Razkritje spolnih škandalov v Hollywoodu
 
Drama Ona ve, ki razkriva zgodbo o spolnih zlorabah v Hollywoodu, je posneta po knjigi She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement. Izdali sta jo raziskovalni novinarki New York Timesa Megan Twohey in Jodi Kantor, ki sta si za poročanje o spolnih škandalih hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina prislužili Pulitzerjevo nagrado.
 
Dramo Ona ve je režirala dobitnica emmyja Maria Schrader (serija Unorthodox), scenarij pa napisala dobitnica oskarja Rebecca Lenkiewicz (Ida). Producenti filma so dobitniki oskarja Brad Pitt, Dede Gardner in Jeremy Kleiner za Plan B Entertainment, izvršni producentki pa sta nominiranka za oskarja Megan Ellison in Sue Naegle za Annapurna Pictures.
 
V glavnih vlogah igrata Carey Mulligan in Zoe Kazan.
 
Zgodba
 
Dvakratna nominiranka za oskarja Carey Mulligan (Obetavna mladenka, Šola za življenje) in Zoe Kazan (serija The Plot Against AmericaLjubezen na prvo bolezen) upodobita novinarki New York Timesa Megan Twohey in Jodi Kantor, ki sta razkrili eno najpomembnejših zgodb v generaciji – zgodbo, ki je razbila desetletja molka o spolnih zlorabah in nadlegovanju v Hollywoodu, spodbudila družbeno gibanje #MeToo in za vedno spremenila ameriško kulturo.
 
Ozadje
 
Leta 2017 sta novinarki New York Timesa Jodi Kantor in Megan Twohey objavili rezultate svoje 18-mesečne preiskave dolgo prikrite zgodovine spolnega nadlegovanja in napadov filmskega mogotca Harveyja Weinsteina. Njuno prelomno poročanje jima je prineslo Pulitzerjevo nagrado za javno službo, pomagalo spodbuditi gibanje »Me Too« in pripeljalo do sojenja in obsodbe Weinsteina. Napisali sta tudi knjigo o zasledovanju zgodbe z naslovom She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement.
 
Igrajo
 
Carey Mulligan, Zoe Kazan
 

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj