Projekcije filma:

četrtek, 20. oktober, 19.00

Pogovor o(b) filmu
Projekciji filma bo sledil pogovor z režiserjem Matevžem Luzarjem. Pogovor bo vodil Aljoša Toplak.

Orkester

Orkester

Matevž Luzar, Slovenija, 2021, 111 min, komična drama

Film spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se napoti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji. Zgodbo spremljamo s petih perspektiv: voznikov avtobusa, problematičnih najstnikov, žena, ki so ostale doma, nezaupljivih avstrijskih gostiteljev in celotnega orkestra.

Zgodba

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …

Film Matevža Luzarja (Srečen za umret) je doživel svetovno premiero v tekmovalnem programu festivala v Cottbusu.

V komični drami Orkester scenarista in režiserja Matevža Luzarja spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra, ki se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto. Dogajanje opazujemo skozi probleme različnih likov: mladega voznika avtobusa, ki se trudi pridobiti zaupanje svojega starejšega kolega, tega pa je strah, da bo izgubil službo; najstnice, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje na gostovanju; skozi peripetije dveh članov orkestra, ki pomotoma pristaneta pri avstrijskih gostiteljih, kjer ne moreta brzdati svoje žurerske narave in skozi zgodbo žena, ki ostanejo same v domačem kraju. Pet zgodb nazorno prikaže celotno izkušnjo gostovanja in vse posledice, ki jih nosijo njegovi udeleženci.

 

Igrajo

Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Maria Hofstätter

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj