Osebna zgodovina Davida Copperfielda

The Personal History of David Copperfield

Armando Iannucci, VB / ZDA, 2019, 119 min, komedija / drama

Svež pogled na Dickensov avtobiografski roman o mladeniču, ki si želi postati pisatelj. Zvezdniško igralsko zasedbo med drugim sestavljajo Dev Patel, ki je zaslovel z uspešnico Revni milijonar, oskarjevka Tilda Swinton, oskarjevec Peter Capaldi in Hugh Laurie, najbolj znan kot dr. House.

Zgodba

Osebna zgodovina Davida Copperfielda je film o sočutju, veselju, dobroti in prijateljstvu. Prinaša svež pogled na Dickensov znameniti avtobiografski roman o mladeniču, ki si želi postati pisatelj, ob tem pa podaja zgodbo o revščini v viktorijanskem Londonu. Evropska premiera je bila na 63. londonskemu filmskemu festivalu.

Naslovno vlogo v filmu režiserja Armanda Iannuccija igra Dev Patel, ob njem pa igralsko zasedbo tvorijo še Tilda Swinton, Hugh Laurie, Ben Whishaw in Peter Capaldi. Dev Patel je v filmskem svetu zaslovel z vlogo v Revnem milijonarju (2008) v režiji Dannyja Boyla. Tilda Swinton upodablja protagonistovo ekscentrično babico, Whishaw je prevzel vlogo enega od Dickensovih najznamenitejših likov, Uriaha Heepa. Peter Capaldi igra gospoda Micabwerja, Hugh Laurie pa gospoda Dicka.

Roman je najprej izhajal po delih med letoma 1849 in 1950. Mojstrovina angleškega pisatelja Charlesa Dickensa (1812 – 1870) spremlja življenje Davida Copperfielda, naslovnega lika filma, in zgodbo postavlja v 19. stoletje. Film spremlja potovanje Copperfielda skozi kaotični svet, v katerem poskuša najti svoje mesto – od nesrečnega otroštva do odkritja talenta za pripovedovanje in pisanje. Njegovo potovanje je na videz smešno in hkrati tragično, a vedno polno barv, življenja in človečnosti. Dickens naj bi knjigo jo napisal na podlagi lastnih izkušenj in doživetij.

Charles Dickens (angleški pisatelj)

Mojster viktorijanske dobe Charles Dickens se je rodil kot drugi v vrsti osmih otrok leta 1812 v Landportu blizu mesta Portsea v grofiji Hampshire. Krščen je bil pod imenom Charles John Huffam Dickens. Njegov oče John Dickens je delal kot uradnik pri britanski mornarici. Mali Charles je preživel najlepša leta svojega otroštva med letoma 1817 in 1822, ko je živel v pristaniškem mestu blizu Londona, imenovanem Chatham. Šolal se je pod budnim nadzorstvom Williama Gilesa, živel v vrvečem pristaniškem mestu in užival med sprehodi v naravi. Na enem izmed takih sprehodov je tudi opazil vilo, ki ga je neznansko očarala. Isto vilo je proti koncu svoje življenjske poti, torej leta 1856, tudi kupil in se v njej naselil leta 1860. Chathamska idila je Dickensa zaznamovala za celo življenje, danes stoji v Chathamu zabaviščni park, poimenovan po avtorju (Dickens World). Martin Chizzlewit, Dombey in sin, David Copperfield, Težki časi, Dorritova najmlajša, Povest o dveh mestih in Veliko pričakovanje so dela, s katerimi je požel velikanski uspeh in večno slavo.

Prevodi Dickensovih del v slovenščino:
– Oliver Twist; prevod Oton Župančič, 1911
– Nicholas Nickleby; prevod Mira Mihelič, 1951
– Povest o dveh mestih; prevod Izidor Cankar, 1952
– Pusta hiša; prevod Mira Mihelič, 1956
– Picwickovci; prevod Mira Mihelič, 1962
– Čarobna ribja kost; prevod Mira Mihelič, 1963
– Mala Dorritova; prevod Mira Mihelič, 1964
– David Copperfield; prevod Oton Župančič, 1965
– Veliko pričakovanje; prevod Mira Mihelič, 1966
– Dombey in sin; prevod Mira Mihelič, 1976
– Božična pesem v prozi ali Božična pravljica o duhovih; prevod Janko Moder, 1992
– Dickens, Charles. Božična pesem v prozi; prevod Branko Gradišnik, 2005

Igrajo

Ben Whishaw, Dev Patel, Hugh Laurie, Peter Capaldi, Tilda Swinton

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj