Otroci alkoholikov

Otroci alkoholikov

Natalija Gorščak, Slovenija, 2022, 52 min, dokumentarni

Dokumentarni dosje Natalije Gorščak, ki je tudi sama odraščala v družini alkoholika, vsebuje izpovedi otrok alkoholikov različnih generacij. Pripoved podkrepijo znani strokovnjaki in terapevti s področja odvisnosti, ki pojasnjujejo posledice, ki jih ima alkoholizem za otroke in za naslednje generacije.
Otroci alkoholikov
Otroci alkoholikov

Travmatizirani.
Zaznamovani.
Trpeči.
Optimistični.

Zgodba o otrocih z bremeni alkoholičnih družin.

Otroci alkoholikov je dokumentarni dosje Natalije Gorščak, ki je odraščala v družini alkoholika. V dokumentarnem dosjeju skozi pripoved igralke Maje Gal Štromar delno pripoveduje zgodbo o svojem življenju, delno o življenju prijateljice. Njeno pripoved s svojimi izpovedmi podkrepijo štirje otroci alkoholikov različnih generacij, ob katerih znani strokovnjaki in terapevti s področja odvisnosti Andrej Perko, Christian Gostečnik, Anton Kladnik, Sanja Rozman, Jože Ramovš in Tomislav Kuljiš pojasnjujejo posledice, ki jih ima alkoholizem za otroke in za naslednje generacije.

Film kljub temu, da je tema težka, ni pesimistično naravnan, saj avtorica verjame, da se lahko vsakdo, ki to želi, otrese bremena alkoholične družine.

Iz prve roke

“Ko je bil moj oče trezen, je bil najboljši človek na svetu, pomagal je vsakemu. Pijan pa je bil pošast. Ko sem prebrala knjigo Kralj alkohol, sem prvič ugotovila, da to ni samo težava mojega očeta, ampak težava številnih.”
– Natalija Gorščak, avtorica filma

Pogovor o(b) filmu Otroci alkoholikov
26. 1. 2023

Pogovor o(b) filmu Otroci alkoholikov

Projekciji je sledil pogovor z avtorico filma Natalijo Gorščak ter socialno delavko mag. Valerijo Ilešič Toš in psihologinjo Ireno Toš Koren iz Centra za socialno delo Spodnje Podravje, ki ga je moderirala Branka Bezeljak.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj