Pat in Mat: Zimske radosti

Pat a Mat: Zimní radovánky

Marek Beneš, Češka, 2018, 76 min, družinska animirana komedija, brez dialogov, 3+

Češkoslovaška risanka, znana tudi pod imenom A je to!, je bila prvič predvajana leta 1976. V novem filmu, sestavljenem iz posameznih zgodb o Patu in Matu, pa se nepoboljšljiva optimista spopadata s snegom. Nič zato, če se jima krohotamo – onadva sta s svojimi rešitvami vedno zadovoljna!

Pat in Mat sta znova v akciji, tokrat zimski.

Češkoslovaška risanka Pat in Mat, znana tudi pod imenom A je to!, je delo Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka. Prvič je bila predvajana leta 1976. Kasneje sta nastala dva filma. Pat in Mat: Zimske radosti je tretji film, sestavljen iz posameznih zgodb, ki tvorijo tematsko enoto. Bliža se zima in naša dva mojstra že komaj čakata na zabavo.

Pat in Mat bosta prvič uživala v zimi. Le kako bosta okrasila svojo božično hišo, kakšna darila bosta našla pod božičnim drevesom? Sploh imata enako drevo kot mi ali bosta naredila prav posebnega? Po zabavi na snegu bi bila vroča savna popolna, zato jo Pat in Mat zlahka zgradita. Pa bo res vse tako, kot si želita? In kako bosta praznovala konec leta? Zima bo dolga, božič in novo leto pa bosta pričakala s čudovitim ognjemetom. Tokrat ju res ne more nič ustaviti?!

Zgodovina

Prva serija Pat in Mat oziroma A je to! je bila prepovedana za predvajanje. Avtorjem je bilo razloženo, da film prikazuje »pomanjkanje socialistične zavesti«, cenzorje pa je predvsem motil izbor barve majic. Rdeča in rumena barva sta predstavljali največji socialistični državi – Sovjetsko zvezo in Kitajsko. Prva serija je bila prvič javno predvajana šele po padcu komunizma na Češkoslovaškem.

Beneš je kratke stripe risal za lokalni časopis, glavna junaka pa sta bila gospod Ouholiček in gospod Sedlec. Leta 1979 so ustvarjalci serijo poimenovali … A je to! Snemali so v studiih Kratky Film v Pragi za slovaško televizijo. Po daljšem odmoru so leta 1985 nadaljevali s snemanji serij in takrat spremenili njuni imeni (v Pat in Mat).

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj