Piran – Pirano

Piran – Pirano

Goran Vojnović, Slovenija, 2010, 101 min, zgodovinska ljubezenska drama

Italijan Antonio, Bosanec Veljko in Slovenka Anica so v vojno zašli kot otroci. Pol stoletja kasneje njihova skupna pot v zadnjih dneh vojne, polna strahu, obupa, ljubezni in mnogih drugih nedoumljivih čustev, spet oživi, ko se Antonio pred smrtjo vrne v Piran, da bi še enkrat videl svojo rojstno hišo.

Piran – Pirano je film o prepletu treh nenavadnih življenjskih usod.

Piran – Pirano

Mesto z dvema imenoma, slovenskim in italijanskim, ki je prizorišče tega filma, je kraj, kjer se v neki hiši srečata postarana moža, ki ju je nekoč povezovala ljubezen do istega dekleta, ločevalo pa vse tisto, kar je med 2. svetovno vojno ločevalo ljudi v teh krajih: jezik, ideologija (fašizem komunizem), pripadnost okupatorski oziroma partizanski strani. Prav zaradi skupne ljubezni do dekleta mladi partizan ni mogel streljati na mladega Italijana in prav zaradi te ljubezni sta se na skupnem begu pred partizani tudi razšla. Kot starca se prepoznata, vendar se še vedno ne razumeta, a zdaj le zato, ker govorita različna jezika. Toda filmsko obujanje spominov jima pomaga razumeti, da ta hiša, v kateri je Italijan preživel svojo otroštvo in bil iz nje pregnan, nekdanji partizan pa je v njej našel svoj drugi dom, pravzaprav ne pripada več nobenemu od njiju: to je prav in samo še hiša njunih spominov, ki ju opominja, da jima preostane samo še kraj »večnega počitka«. A vseeno to ni toliko film nostalgije, kot je film temeljnega vprašanja: kako v miru umreti?

Zdenko Vrdlovec

O avtorju

Goran Vojnović, scenarist in režiser

Leta 1980 v Ljubljani rojeni Goran Vojnović je diplomant ljubljanske AGRFT, smer filmska in televizijska režija. V času študija je režiral dva uspešna kratka filma (Fužine zakon in Sezona 90/91), ki sta si oba prislužila mednarodni nagradi, prikazana pa sta bila na številnih uglednih mednarodnih festivalih. Po koncu študija je napisal scenarij za film Sretan put, Nedime Marka Šantića ter zanj prejel nagrado za najboljši scenarij na festivalu na Dunaju. Film je postal eden najuspešnejših slovenskih kratkih filmov in med drugim osvojil Srce Sarajeva in bil nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Leta 2006 je Goran v produkciji Arsmedie režiral kratki film Moj sin, seksualni manijak, ki je doživel mednarodno premiero na uglednem festivalu Cinema Jove v španski Valenciji, leta 2008 pa v produkciji TV Slovenija še kratki igrani film Kitajci prihajajo, za katerega je na Festivalu slovenskega filma prejel posebno nagrado žirije.

Leta 2008 je izšel tudi njegov literarni prvenec Čefurji raus!, ki je zelo hitro zbudil precejšnje zanimanje javnosti, številne kritiške odzive in bil že večkrat ponatisnjen, preveden pa je tudi v številne tuje jezike. Zanj je Goran leta 2009 prejel prestižno nagrado Prešernovega sklada in Delovo nagrado Kresnik za najboljši roman leta 2008, po romanu pa je v režiji Mareta Bulca nastala tudi izjemno uspešna gledališka predstava, ki je doživela že več kot 200 uprizoritev. Medtem v sodelovanju s priznanim bosanskim scenaristom Abdulahom Sidranom Goran že pripravlja scenarij za celovečerni film.

Kot filmski publicist je Goran Vojnović v zadnjih letih sodeloval z vsemi pomembnejšimi filmskimi revijami v Sloveniji in bil nekaj časa redni sodelavec revije Ekran, trenutno pa je kolumnist časopisa Dnevnik in tednika Žurnal. Letos je pri Študentski založbi izšla njegova zbirka kolumen z naslovom Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj