Poimenujmo ga jantarno. Dokumentarni film o vinu

Call it Amber

Andraž Fistravec, Slovenija, 2022, 66 min, dokumentarni

Poglobljen dokumentarec gledalca popelje na potovanje k izvoru jantarnega vina – starodavnega sloga, ki je v zadnjem desetletju doživel ponovni razcvet. Sodelovali so vinski direktor restavracije Hiša Franko Valter Kramar, televizijka Mojca Mavec, britanski poznavalec Simon J. Woolf in drugi.
Poglobljen dokumentarec gledalca popelje na potovanje nazaj k izvoru jantarnega vina – starodavnega sloga, ki je v zadnjem desetletju nenadoma doživel ponovni razcvet. Z združevanjem posnetkov s specializiranih vinskih sejmov, pionirskih pridelovalcev vina in intervjujev s strokovnjaki na tem področju ustvari sliko o tem edinstvenem in fascinantnem vinskem slogu. Od kod je prišel, zakaj je tako pomemben za vinarje v Evropi in zunaj nje, kdo ga pije in kakšna je prihodnost te nenavadne pijače.
 
Glavni protagonisti v dokumentarnem filmu so Valter Kramar (solastnik in vinski direktor svetovno znane restavracije Hiša Franko), Mojca Mavec (televizijka in novinarka), Simon J. Woolf (britanski pisatelj in novinar, specializiran za naravna, organska in biodinamična vina. Njegova prva knjiga “Amber Revolucija« je prejel pohvale kritikov v New York Timesu in osvojil prestižno Roederer International Wine Book).
 
Pogovor o(b) filmu Poimenujmo ga jantarno
2. 3. 2023

Pogovor o(b) filmu Poimenujmo ga jantarno

Dokumentarni film o vinu

V pogovoru so sodelovali televizijka Mojca Mavec, vinski direktor Hiše Franko Valter Kramar, režiser Andraž Fistravec ter vinarji Srečko Šumenjak, Simon Valentan in Simon Vuk. Sledila je še pokušnja oranžnih vin.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj