Posebni

Hors normes

Eric Toledano in Olivier Nakache, Francija, 2019, 114 min, komična drama

Bruno (Vincent Cassel) in Malik (Reda Kateb) usposabljata mlade, da postanejo skrbniki za ekstremne primere avtističnih otrok in mladostnikov … Režiserja francoske uspešnice Prijatelja s še eno čudovito zgodbo po resničnih dogodkih, ki jo zaznamuje vera v pomen humorja v odnosih.

Čudovita zgodba po resničnih dogodkih govori o dveh moških, vzgojiteljih otrok in mladostnikih z avtizmom. Film režiserjev francoske uspešnice Prijatelja (Intouchables) iz leta 2012.

Zgodba

Bruno (Vincent Cassel) in Malik (Reda Kateb) sta prijatelja in predsednika društev, ki skrbijo za otroke in najstnike. Več kot dvajset let živita v drugačnem svetu – svetu avtističnih otrok in mladostnikov. S podporo neprofitnih organizacij (The Hatch & The Shelter) se odločita, da bosta usposabljala mlade iz siromašnejših območij, da postanejo skrbniki za »ekstremne« primere, ki so jih vse druge institucije že zavrnile. Izjemno partnerstvo, ki je zunaj tradicionalnih okolji.

Film močno izziva družbena in sodobna vprašanja, kjer je kolektivni svet znova v središču vsega: socialni delavci, prostovoljci, zdravstveni delavci, ki si prizadevajo skrbeti za avtistične najstnike. Kot ponavadi režiserja ustvarjata s svojo ljubeznijo do človeštva, prepričanjem v življenje skupine in humorjem kot prvo in končno obrambo v človeških odnosih.

Zanimivosti

Francoska revija Ombres & Lumière je naredila spletno anketo za izbor najboljših filmov v preteklem desetletju (2010 – 2019), ki govorijo o osebah s posebnimi potrebami. Ne preseneča, da se je na vrhu seznama znašel nepozaben film Prijatelja (2014) s Françoisom Cluzetom in Omarjem Syjem v glavnih vlogah, ki opisuje težko pot do prijateljstva med bogatim tetraplegikom intelektualcem in mladeničem z obrobja.

Kritike

»Fascinanten film, ki je režiserju oseben, saj ima družinskega člana z avtizmom. Filmski ustvarjalci prenašajo informacije preprosto hitro in predvsem srčno. Film je zasnovan tako, da gledalca kar sili v akcijo.«
– Kaleem Aftab, Cineuropa

»Posebni je redek film, ki prihaja tako iz srca kot iz resničnosti. Gre za močno mešanico, ki omogoča dostop do skrite teme, občinstvo pa sprejme z milostjo in humorjem.«
– Fionnuala Halligan, Screen International

Festivali, nagrade

San Sebastian 2019 – nagrada za najboljši film
Hamburg 2019 – nominacija za najboljši film
Cannes 2019 – zaključni film festivala

Igrajo

Frederic Pierrot, Helene Vincent, Reda Kateb, Vincent Cassel

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj