Pozabljeni grob

Pozabljeni grob

Zvezdan Martić, Slovenija, 2021, 51 min, dokumentarni

Neverjetna zgodba o ženski, katere življenje so zaznamovali delavske stavke, revolucija, vojna, taborišče, danes pa nima niti groba. Tragična, a hkrati ganljiva pripoved o Hermini Seničar in o najbolj viharnem obdobju v človeški zgodovini: o velikih dogodkih, ki so jih ustvarjali majhni ljudje.
Pozabljeni grob

Hermina Seničar.
Aktivistka.
Partizanka.
Taboriščnica.
Danes pa pozabljena.

Zgodba o pogumu in uporništvu ženske.

Hermina Seničar je bila pogumna ženska, ki se kljub izdajam, mučenju, smrti tovarišev in soborcev ni predala.

V dokumentarnem filmu avtor prepleta osebno zgodbo s celjskega pokopališča s kratko zgodovino dvajsetega stoletja in tudi danes aktualnim pogumom in uporništvom posameznika in družbe. Ko je Hermina Seničar še mladoletna ostala brez staršev, jo je pot vodila v tovarno, kjer je hitro spoznala krivice in neenakosti, težko življenje delavstva in še posebej žensk. Vključila se je v organizirano delavsko gibanje, med prvimi odšla v partizane in bila po izdaji deportirana v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Po vsem hudem, kar je pretrpela, od stavk, nacizma, partizanstva, izdaj, zaporov in taborišč, smrti tovarišev, soborcev, sojetnikov, je morda najhuje to, da je sedaj pozabljena. Kako je živela, je imela tudi zasebno življenje, družino? Kako povedati zgodbo o življenju ženske, ki nima niti groba?

Avtor dokumentarnega filma Zvezdan Martić je mesece preživel po arhivih in muzejih v iskanju dokumentov in ljudi, ki bi jo poznali ali vedeli kaj o njej. Nastala je tragična, a hkrati ganljiva pripoved o najbolj viharnem obdobju v človeški zgodovini, o velikih dogodkih, ki so jih ustvarjali majhni ljudje.

Pri ustvarjanju dokumentarnega filma so med drugim sodelovali snemalec Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič, oblikovalec grafične podobe Matjaž Celič, scenarij in režija pa sta delo Zvezdana Martića.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj